5 Mart 2015 Perşembe

Kullanıcı incelemelerinde çok bilinmeyenli soru işaretleri ! Örnek "Monitör" faktörü ?

Bilenler bilir, bilmeyenler için ise şunu belirterek başlayalım... Monitörlerde TN ve IPS olarak iki ana panel modeli var. IPS panelli monitörler genellikle daha pahalı olup, profesyonel iş için kullanılır iken TN panelli monitörler daha ucuz olduğundan genel kullanıcı tarafından tercih edilir. Elbette bilen ve bütçesi dahilinde olan kişiler için IPS panelli monitör almak artık çok büyük fiyat farkları da içermiyor günümüzde.

Mesela IPS Panelli bir monitör için şu bilgi veriliyor teknik özelliklerinde, Colour Gamut: sRGB 100%
TN panele sahip bir monitör için ise , Color Gamut (CIE1931) %72 !..
Şimdi TN monitöre sahip bir kullanıcının ekranda gördüğü fotoğrafların aslından %28 renk eksiği ile göründüğünü biliyoruz. Peki sizce bir inceleme sitesi TN panel ile bu işi yapıyor olabilir mi ! ? Peki bize incelemeyi yaptığı teknik alt yapının bilgisini vermeyen kullanıcı incelemesini ne kadar ciddiye almalıyız, buna karşın çoğunlukla inceleme sitelerinde "Nasıl test ettik" ( http://cameras.reviewed.com/how_we_test - http://www.dxomark.com/About ) gibi bir bölümde kullanılan teknik malzeme, uygulanan prosedür bizimle paylaşılıyor iken ! Neden genelde "inceleme siteleri güvenilmez" ama kullanıcı incelemesi veya hatta sadece yorumu daha önemliymiş gibi konuşuluyor ! ?

...ve dahası, testi yapan kullanıcının monitörü IPS monitör olup sRGB renk derinliğinin %100'ünü veriyor olsa dahi bu incelemeyi okuyanın monitörü TN panelli ise farkı nasıl görebilecek !? Göremediği %28 eksik ile ?!

Geçen bir yerde birisi de "İnceleme sitelerini boşver gir flickr'a bak" demiş. Benim flickr'da gördüğüm 10 fotoğraftan 8'i işlenmiş. Size x mi iyi y mi iyi diyen ve hayatında RAW ne bilmeyen birisine o fotoğrafları incelemesi için önermek doğru mu ?! Yoksa inceleme sitelerindeki raw ve jpeg çıktılarının tek tek görünebildiği, aynı koşullarda (veya mümkün olan en denk şartlarda) en az(veya hiç) kullanıcı etkisinin olmadığı incelemeye göre x ve y ürünlerinden hangisinin daha iyi imaj kalitesi verdiğini görmek mi daha sağlam bir kanıttır ? Size x y'den daha iyidir , çünki ben şu kadar süredir kullanıyorum da diyen bir kullanıcının y'yi vehatta z, u, v'leri de kullanmamış olup sadece kullandığı ürün üzerinden ötekilerden daha iyi demesi ne denli sağlıklı ve güvenilirdir ? Buna karşın bir çok inceleme sitesi belki 100 küsür modeli aynı test işleminden geçirip bize bu sonuçları sunuyor. Bu kullanıcı ise kimi zaman hiçbir karşılaştırma koyamıyor, kimi zaman sadece "Ben kullanıyorum, öneririm" diyor, kimi zaman da o model ile çektiği 3-5 fotoğrafı paylaşıyor. Buna yukarıdaki detayları da ekleyin, monitörünü dahi bilmiyoruz misal %28 eksikle gördüğü bir fotoğraf için renk derinliği dinamik aralığı daha iyi demesi nasıl mümkün olabilir !

Bunu şöyle de düşündürmeyi deneyeyim !..
Kendimizi düşünelim... hatta biraz da geri sarıp bugünki düzeyde fotoğraf çekiminde teknik bilgi, çekim sonrası işlemede program bilgisine sahip olmadığımız halimiz ile hayal edelim kendimizi...
"Ben" bilgi ve becerisi bu durumda o an için sabit bir kullanıcıyım. Değil mi ? Makina önerisi istiyorum, bir kullanıcı fotoğraflarına bakıyorum(hepsi işlenmiş) bir de inceleme sitelerine bakıyorum !.. Şimdi ben inceleme sitesinde kullanıcının bilgi ve becerisinin minimum etkisi olduğu test sonuçları mı o ürünü aldığımda elde edeceğim sonuca yakın olanı gösterecek yoksa kullanıcıların belli bir teknik düzeye erişmiş olarak çektiği ve işleyip paylaştığı fotoğraflara göre aldığım o ürün mü benim çekeceğim fotoğrafın kalitesini gösterecek olandır ! ?

Buradan yola çıkarak inceleme sitesine göre X modelin Y modelden daha iyi olduğu görünüyor iken biz o an için bilgi ve becerisi sabit kullanıcıya "Sen Y modelini al, Photoshop kullanmayı öğren,  şu şu şu sitelerden de şu teknikleri öğren, bak o zaman göreceksin ki Y ile de X'in çektiği gibi fotoğraflar çekilebiliyor" demek ne ? O kişi zaten bu yolları X modelini alsa da yürüyebilir ki !..

Buyrun düşünme sporu...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder