5 Mart 2015 Perşembe

Gerçek bir fotoğrafçı nasıl olmalıdır ?

Bir soru , bir cevap...

Soru şöyle sorulmuş , "  Gerçek bir fotoğrafçı nasıl olmalıdır ? "

...ve cevabım,

Soruyu tersten sorun ve cevap verin, bu sorunun cevabını görün. Bu kadar basit.

Soruyorum "Sahte fotoğrafçı nasıl olmalıdır ?" . Öyle ya "gerçek" zıttı "sahte" değil mi ? Sahte fotoğrafçı fotoğraf çekmeyip başkalarının fotoğrafını kendi çektiğini iddia eden olmaz mı ? Peki aramızda bunu yapan var mı ? Öyle ise hepimiz gerçek fotoğrafçılar olmuşuzdur !.. Eğer başlıktaki soru ile aranan şey, söylenmek istenen şey başka bir konu ise soru doğru düzgün sorulmalı. Bu sorunun cevabı dediğim gibi oluyor çünki. Öyle ya, bir şey zıttı ile vardır.

Diğer yandan "iyi bir fotoğrafçı olmak" da göreceli olacaktır. Çünki bunun en bilindik cevabı da şöyledir "Ben sana padişah olamazsın demedim oğul, adam olamazsın dedim" :) ! E şimdi çok iyi ekipmanlar, çok iyi bir bilgi birikimi, çok iyi sonuçlar da elde etmiş olsanız "adam"lığınızı kim neye göre ölçecek ? Herkesi memnun eden bir insan olabilmeniz imkansıza yakın olduğundan da "iyi bir fotoğrafçı olma ihtimaliniz cumburlop suya düşmüştür".

Bir diğer yönü de olayın şöyle. Aynı kültür, bilgi birikimi, sosyal yaşam şartlarına sahip olunmayan ortamlarda çektiğiniz fotoğrafları insanların beğenisine sunduğunuzda "iyi bir fotoğraf" çekip-çekmediğiniz de çok değişken sonuçlara ulaşacaktır. Bunun da gerçek yaşamda kanıtları mevcuttur. Misal fotokıytırık.kom'da büyük bir kitlenin anlayamadığı acayip fotoğraflar ödül (günün birincisi vs. gibi) alabiliyor iken aynı fotoğraf başka bir sitede hiçbir varlık gösteremiyor. En iyi fotoğrafçı olsanız kaç yazar, yere ve duruma göre yani ? En iyi fotoğrafı çeken olsanız yine aynen yere ve duruma göre değişiyor ise bu da !.. ki öyle olduğu kanıtlı. Bence bu gibi konularda en iyisi olmak gibi bir hedefiniz olması bir saplantıdır ! Çünki konu çok geniş bir yelpazeye sahiptir. En iyi makro, en iyi portre, en iyi profil, en iyi manzara, en iyi bla bla bla... siz hiç onlarca alt sınıfı olan fotoğraf türlerinden hepsinde birden "işte budur" diyebildiğiniz tek bir isim gördünüz mü ?! Peki neden böyle bir amacı-hedefi olsun insanın ? Normal mi ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder