26 Mart 2015 Perşembe

Fotoğraflarımızı görüntülediğimiz ve/veya işlediğimiz monitörler hakkında


 
Fotoğraflarımızı işlerken olsun, görüntülerken olsun monitör faktörü önemli bir eleman. Monitörün gözümüze hitap eden en önemli özelliklerinden birisi kullanılan panel teknolojisi. Birkaç yıl önce "grafikerler için" dediğimiz IPS panelli monitörler artık herkes için alınabilir fiyat aralığına gelmiş durumda. Peki bu panel teknolojileri ne farklar içeriyor ?

http://www.tftcentral.co.uk/articles/content/panel_technologies_content.htm

IPS panellerin TN panellere göre en önemli avantajları daha geniş görüş açısı sunmaları sebebi ile monitöre tam karşıdan bakmadığınız durumlarda bile ekrandaki görüntünün tümünü aynı renk ve kontrastta gösterebilmesi. Tabi bunun da bir sınırı var ve bu da 178 derece açı olarak belirtiliyor genellikle. Bir diğer fark ise IPS panellerin gösterdiği renk derinliği. Genelde IPS panel 16.7 milyon renk gösterebilmektedir. Bu nedenle de en çok mobil cihazlarda (cep telefonu/ tablet) kullanılmaktadır.

Burada konu ile ilgili bir makaleyi okuyup daha fazla bilgi edinebilirsiniz,
http://www.pclabs.com.tr/2011/08/09/biraz-daha-sabir-tn-panel-yerini-ips-panele-birakiyor/
Göreceğiniz üzere bu makalenin kaleme alınma tarihi 2011 yılı ki 4 yıl geçmiş.

Daha güncel bir makale ise , http://bilisimkosesi.blogspot.com/2014/03/ips-ekranlar.html

Günümüzde IPS panellerin bir çok farklı üretici tarafından geliştirilmiş türleri mevcut. Bu türlerin farklılıkları hakkında şu makaleyi inceleyebilirsiniz , http://www.tftcentral.co.uk/articles/content/panel_technologies_content.htm


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder