26 Nisan 2016 Salı

D-SLR'ların en zayıf yönlerinden birisi !..

Övenlerden dolayı pek konusu açılmayan ve hemen hemen tüm d-slr'larda yapısı gereği mevcut olan bir zayıf yönü vardır D-SLR'ların. LCD ekranı kullanarak çekim yaptığınızda "otomatik netleme" hızları 1 saniye ve hatta nerede ise 2 saniye gibi bir gecikme ile tepki verir !

Bu olay aynasızlarda yoktur. Çünki aynasızlarda d-slr'larda olduğu gibi sensörün önünde bulunan ayna sisteminin LCD ekrana görüntünün ulaşması istendiği LCD'den çekim durumunda aynanın mekanizmasının engel olmaması için aradan kalkma süreci yoktur. Aynasızlar LCD yada elektronik vizöre lensten gelen ışığı direk gönderir. D-SLR'lar ise normalde ışığı vizöre yansıtan "ayna" nın aradan kalkıp sensöre ışığın ulaşmasını sağlama sürecinde zaman kaybı yaşarlar.

Bu bizi nasıl etkiler ? Diyelim ki dış mekan makro çekiminde makinayı vizörden kadraj oturtacak bir konumda değiliz. İşte o durumda LCD ekrandan çekime geçtiğimizde "otomatik netleme" gecikmesi 1-2 saniyeyi bulabiliyor. "E benim makro ile işim yok, optik vizörden bakar bunu sorun etmem" diyebilirsiniz ama hayallerinizi sadece makro çekimlerde böyle durumlar ile kısıtlamayın. Mesela yere yakın bir açıdan fotoğraf çekmek istediniz, yere uzanıp vizörden bakarak mı çekeceksiniz !? LCD ekrana geçip uygun açı ile güzelce çekmek var, hem o hareketli LCD ekranı niye koymuş ki üretici, süs eşyası mı ?!

Bakınız bir kaynak ve delil :
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d3300/nikon-d3300A6.HTM

"Live View" başlığı altında otomatik netleme süresinin 2 saniyeye çok yakın olduğu görülüyor. Peki 1 kanıt ile hepsi aynı mı diyeceğiz ? Elbette demeyelim. Bana inanmayın !.. Kendiniz araştırın. Zaten bunu diyen de ben değilim. Ben sadece bu bilgiyi aktarıyorum.

Nikon D7200'e bakalım, müthiş alet !
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d7200/nikon-d7200A6.HTM
Eh bunda 1 saniyeye yakın, D3300'e kıyas ile süper zannedebilirsiniz ama asıl olması gereken bir üstteki ölçümdeki değerlerde görünüyor. "Optical Viewfinder" bölümündeki hızları görüyor musunuz ? LCD kullanılan durumdaki hızın 7-8 katı daha hızlı tepki veriyor !

E belki Nikon'larda var bu zayıflık Canon'larda yoktur ! Haydi bakalım,
Canon 70D'ye bakalım,
http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-70d/canon-70dA6.HTM

Birkaç aynasız gövde hızına da bakalım,
http://www.imaging-resource.com/PRODS/olympus-e-m10/olympus-e-m10A6.HTM
Daha eski ve ucuz seviyede bir aynasıza bakalım,
http://www.imaging-resource.com/PRODS/olympus-epm2/olympus-epm2A6.HTM
Başka markaların aynasızlarına bakalımi
http://www.imaging-resource.com/PRODS/panasonic-gm5/panasonic-gm5A6.HTM
http://www.imaging-resource.com/PRODS/panasonic-gx7/panasonic-gx7A6.HTM
http://www.imaging-resource.com/PRODS/sony-a5100/sony-a5100A6.HTM
Sony a6000'i ben de merak ediyordum. İlginç bir şekilde "Full Autofocus, Center AF area - AF-S mode - Auto Flash Enabled"  ölçümde en yavaşlardan birisi !
http://www.imaging-resource.com/PRODS/sony-a6000/sony-a6000A6.HTM
Fakat yine de LCD'den kullanılan bir çok d-slr'dan hızlı.
Sony a6300'ün reklamlarında bu AF hızını çok iyileştirdiğini gösteriyor. Peki bakalım...
http://www.imaging-resource.com/PRODS/sony-a6300/sony-a6300A6.HTM

Resim üzerine tıklayın, daha büyük görün.

Hani o çok güvendiğiniz kullanıcı yorumları, forum başlıklarında bu konudan hiç bahsedildiğini görmedim. Ancak bir kişi bunu yaşamış da sebebini de anlamamış ise sorun acaba bende mi diye sorar ise bu konu zor da olsa açılabiliyor ama kaç gün görünür, kaç kişi görür bilinmez. Bir de bakarsınız 3-5 gün sonra konu forumun arka sayfalarına gömülür gider veya reklam verenlerin isteği doğrultusunda bu konu göz önünden çekilince imha edilir.

Bu bir bilgi paylaşımıdır. Şahsi görüşüm değildir. Kaynak göstererek ispatlı bir şekilde aktardığım bilginin doğrulunu da sanırım gösterebilmişimdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder