19 Ocak 2018 Cuma

Neden makro lens prime lensten iyidir ? Tabi kullanmasını bilene ve yerine göre

Makro lens almak gerekir mi ? Neden makro lens almalıyım ? Makro lens almalımıyım ?! EVET ! :)
 
Nikon 40mm. F2.8G makro lens ile Nikon 50mm. F1.4G lensi kıyaslarsak ?! 

Makro lensler kötü değilse kadrajın tamamı aynı keskinlikte fotoğraflar vermek üzere özel üretilmişlerdir. Prime lenslerde ise çok enderdir fotoğrafın tümünü aynı netlik ve keskinlikte veren lensler. Fakat tabi prime lenslerde fotoğrafçının amaçladığı öldürülmüş arkaplan :) ve bokeh olduğundan köşelerdeki optik bozulmaları çok dert etmezler. İşte burada siz eğer bunu istemeyen bir kullanıcıysanız, kafayı bokeh ve arkaplan katliamı ile bozmadıysanız ve öyle "Çok müthiş portreler çekiyorum ben, kesin bir F1.4 diyaframlı prime lens almalıyım" durumunda değilseniz genellikle F2.8 diyaframlı olan makro lenslerle F2.8 de dahi fotoğrafın tamamı aynı netlik ve keskinlikte olan ve elbette ki hatrı sayılır derecede arkaplanı öldürülmüş, bokehi olan fotoğraflar çekebilirsiniz. 

Zaten bu durum biraz makro lenslerin fiyatları ile de kendisini gösterir. Mesela 100mm. üzeri F2.8 diyaframlı makro lenslerin fiyatları 50mm. F1.4'lerin civarında ve pahalıdırlar.

Şu linkte
https://photographylife.com/reviews/nikon-40mm-f2-8g-micro

Nikon 40mm. F2.8G makro lens ile
Nikon 35mm. F1.8'i ve ayrıca Nikon 50mm. F1.4'ü kıyaslamışlar.

Göreceğiniz üzere 50mm. F1.4 ancak F5.6'da optik kalite olarak Nikon 40mm. F2.8'i yakalıyor. E haliyle de bu durumda arkaplan öldürme gücü, bokeh oluşturma etkisi, alan derinliği etkisi vs. Nikon 50mm. f1.4 aleyhine oluyor. Ayrıca F5.6'ya kısılan diyafram nedeni ile azalan ışık verimi, düşen enstantane hızı ile titretmeden fotoğraf çekme durumlarınız da ortam ışık koşullarına göre daha azalan bir ihtimale düşüyor. 

Ayrıca bir fotoğrafın daha iyi, daha güzel olmasını sağlayan olmazsa olmaz koşullardan birisi değildir arkaplanın ölmesi, bokeh olması. Konusu gereği kimi kompozisyonlarda bu önem kazanır ama mesela national geographic'in sitesinden geriye dönük birkaç yılın ödül alan fotoğraflarına bakın, öyle hepsi de arkaplanı gebermiş, bombokehli fotoğraflar değillerdir. 

Yine örneğin "WorldPress" ödüllerine bakabiliriz,
https://blog.fotozeynep.com.tr/2017/02/13/world-press-photo-2017-yilin-fotografi-odulu-burhan-ozbilicinin-oldu/

Ayrıca makro lens ile manzara, portre, sokak fotoğrafçılığı yapabilirsiniz, eğer örnekteki gibi 40mm., Olympus ve Panasonic'in 30mm. F2.8 makro lensleri gibi geniş açılı makro lensleriniz var ise 3-5 kareden oluşan şahane panoramik çekimler ile geniş açı manzaralar bile çekebilirsiniz. E asıl özelliği olan makro çekimleri de yaparsınız. Üstelik bütün bunları gövdede sadece 1 makro lens takılıyken, tak-çıkar yapmadan yapabilirsiniz !.. Sürü büyük ve sesi çok çıkıyor diye sürünün akıntısına bırakıp sürü ile aynı uçurumdan aşağı uçmayın. Benim ilk kullandığım makro lens 20 senelik filmli makina makro lensiydi. Elle netleme yaparak kullanıyordum ama bu avantajlarını gördükten sonra güncel AF özellikli bir makro lens almak iyi olur diye düşünmüştüm. Öyle de oldu. Açısı uygun olduğunda tak-gez lenslerin en iyisi olabilir bir makro lens. Dediğim gibi her işi hemen hemen her prime lensten daha iyi görür ve optik kalite olarak da daha iyi yapar.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder