19 Ocak 2018 Cuma

Canon 200D vs Nikon D5500 hangisini alayım ?


Kaynak :
https://www.apotelyt.com/compare-camera/canon-200d-vs-nikon-d5500

ve...

Kaynak :
https://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=canon_eos200d&products=nikon_d5500

...ve bir başka kaynağa daha bakalım,
https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Canon-EOS-200D-versus-Canon-EOS-750D-versus-Nikon-D5500

Fiyatlara bakıldığında sanırım Canon 200D + 18-55 veya sadece gövde olarak da Canon 200D fiyat avantajı + daha güncel bir gövde olması avantajına sahip oluyor. Bu durumda ufak farklar "PARA" göz önüne alındığında önemsizleşebilir tabi.

Fakat !.. Şöyle bir detay testinde Canon 200D'nin Nikon D5500 karşısındaki durumunu da görmeniz gerektiğini düşünüyorum...

Aşağıdaki linkten listeden seçeceğiniz makinalar ile D5500'ün RAW dosyasının gücü ile diğerlerininkini kıyaslayabiliyorsunuz.

https://www.dpreview.com/reviews/nikon-d5500/9

Sanırım bu kıyaslama birçoğunuza "Neden her iki makina da APS-C sensörlü (aynı boyutta sensörler olmadığının kanıtlarını da sanırım bunca kaynaktan görüyorsunuz) olmasına rağmen Canon'lar hep daha geride gösteriliyor ? sorusuna bir cevap da bulacaksınız !
Kutulardan birisine Canon EOS Rebel SL2'yi koyun (Bu Canon 200D'nin USA'daki ürün model adı).
+3 EV'de Canon 200D'de noise artışı belirginleşiyor. +4 EV'de ise fark bariz ortaya çıkıyor. Tabi bunları nerede, ne zaman, nasıl kullanacağını henüz bilmeyen kullanıcılar için pek bir anlam ifade etmeyebilir. Fakat bugün bilmediğiniz bu detayları belki 2-3 ay sonra bilecek, kullanacaksınız. Tabi hiç farkına varmadan ilk d-slr'ını elden çıkartanlar da çok.  Fakat şunu söyleyeyim, eğer fotoğraf hobisi ile ciddi anlamda ilgilenebileceğinizi düşünerek böyle bir ürün alıyorsanız yakın gelecekte muhakkak RAW işleme konusunda birşeyler öğrenmeye başlayacaksınız demektir. İşte bu durumda Nikon D5500 görünürde 2 yıl eski bir teknoloji ürünü olsa dahi sensörünün 2 yıl daha yeni bir teknoloji ürününden iyi olduğunu kanıtlayan bu kaynakları siz de bizzat doğrulayacaksınız. Çünki RAW işlemeyi biliyorsanız bu kaynaktan ,
https://www.dpreview.com/reviews/nikon-d5500/9
Örneğin direk ve bariz görebilmek için Nikon D5500 ve Canon SL2(200D) ye ait +4 EV'deki fotoğrafların kutuların sağ altındaki RAW yazan linklerine tıklayıp orijinal RAW'larını indirebiliyorsunuz. Sizin RAW işleme beceriniz her iki makina için de aynı olacağından elde edeceğiniz sonuçlar da en azından herhangi bir test sitesi sonucu kadar eşit olacaktır. Zaten görüyorsunuz farkı. Buradaki kararda etkili olacak detay bence bu +/- 3 veya 4 EV pozlama telafisini ne sıklıkta, kaç fotoğrafa müdahale etme ihtiyacı duyacağımıza da bakar. Bunun uygulanması ihtiyacı yüksek kontrast içeren sahnelerde çok oluyor. Ne mesela ? Bir gün batımı fotoğrafında, Güneş aşırı parlak, yeryüzü ise nerede ise karanlık oluyor. İşte böyle bir sahnede Güneş'in aşırı parlaklığını RAW'da kısıp ve yeryüzünün karanlığını açıp biraz yeryüzünde detay görünsün istediğinizde dinamik aralıkta +2 ışığı kıssanız +2 de karanlık bölgeleri açsanız = 4 EV pozlama telafisi uygulayacaksınız demektir. Bir diğer durum da yazın Güneşin tepelerde olduğu saatlerde çekeceğiniz fotoğraflarda bu pozlama telafisini yazılımsal olarak uygulama gereği olabilir. Çünki yazın aşırı parlak Güneş ışınları tepeden gelir insan yüzünde ve bir çok manzarada çok sert geçişler olur gölgeler çok karanlık, ışık gelen yerler de aşırı parlak çıkar. İşte buralarda da bahsettiğim gibi ışığa müdahale bu derecelerde (+3, +4 EV) gerekebilir. Buradaki testte +5 ve hatta +6 bile var. Eğer +5 ve +6'daki kıyaslamalarına da bakacak olursanız göreceksiniz ki bu acı farka rağmen ben size bu kadar aşırı müdahaleler yapmanız çok çok ender olabileceği için Canon 200D fiyat olarak daha uygun ise ve +4'e kadar bu kadarcık farkı da bilerek kabul ederseniz alabilirsiniz diyorum. Yukarıda dedim, tekrar diyorum. Buna rağmen de şu kaynaklardan bu kanıtları incelemeyip de gelip bana "Marka kötülüyor" diyebilecek fanatik cahiller var ise kendilerini bizlere tanıtma girişimlerini memnuniyetle izleriz hep birlikte.Bu yazımda eğer bana eleştiri yapılacak ise normal olanı "Neden +5 ve +6 EV sonuçlarını da göstermiyorsun ve Canon 200D'den yana bir değerlendirme yapıyorsun" !!! denmesi gerekir. "Canon fanatiğisin, Nikon markasını kötülüyorsun" denemez ama bu tiplerden beklenecek ifade biçimi bu :) Her iki markanın belki 100 kalem ürünü var ben %'de 1'isi hakkında yazıyorum şurada ve ne diyor "marka kötülüyorsun" ! E benim kötülediğimi uydurduğun 1 modele karşın sen de geri kalan 99 modeli öv. Elin armut mu topluyor ? Bak ben kaynaklarımı da veriyorum. Al kullan bu kaynaklardan verileri. Yok ama bilgi paylaşmak için uğraşır mı hiç ? Burada uğraşmış birine "LAF" tan ibaret iftira atmak , bilgi ve kaynak paylaşmamak ne kolay ve ne güzel.


İşte fark ortada. Bu farka bu fiyat farkına bakarak hangisini alırsanız alın. Bu detayları bilerek alırsanız ileride "Bu da ne !" diye şaşırmazsınız. Bu arada Canon'un reklamını yapanlar da çok ve diyorlar ki bu Canon 200D için "En küçük d-slr" imiş. Nikon D5500'n Canon 200D'den hacim olarak farkı 2 milimetre enine uzun, 5 milim de yüksek ! Buna karşın Nikon D5500 33 gram daha hafif bir gövde, üstelik de pil ömrü olarak Nikon d5500 820 kare çekebilirken Canon 200D 650 kare çekebiliyor. Yani 170 kare daha fazla da fotoğraf çekebiliyor. Dolayısı ile o milimetrik hacim farkına karşın daha hafif + uzun ömürlü olma avantajı hiç de azımsanacak avantajar değil.

Aksini ispat eder biçimde kaynak ve kanıtları olan arkadaşlarımız var ise bizi bu veriler ile aydınlatır ise memnun oluruz elbette. Amacım vatandaşa ne aldığını bilerek almasını göstermek, parasının karşılığını en iyi veren ürüne ulaştırmakta bir nebze faydalı olabilmek. Bu nedenle ola ki hatam olduğunu ispatlar kanıtlarınız var ise paylaşın da vatandaşı yanlış yönlendirmeyelim.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder