8 Şubat 2015 Pazar

Düşüncem geldi yapmasam olmaz !..

Bir de şöyle bir düşüncem var. Sizler ile paylaşmak istedim.
Markacı ve fanatik olmadan kimi donanım meraklıları ürünleri forum başlıklarında normal bir şekilde eleştiriyorlar. Öneriler için açılan başlıklarda ürünlerin zayıf yönlerini paylaşıyorlar. Belki bir kişiye cevap yazıyorlar ama bu cevaplar sonraki süreçte belki aylarca ve hatta yıllarca ulaşılabilir olduğundan yüzlerce kişiye ulaşabilen bilgi olarak varlığını sürdürüyorlar. Bu nedenle belki kimi modellerin haklı gerekçeler ile satışlarında üreticinin beklediği skora ulaşmasında ufak da olsa bir rol oynuyorlar. Bunun Dünya çapında her ülkenin bikaç forumunda yapıldığını düşünür isek ? Zaten global inceleme sitelerini kaynak olarak paylaşan bizler gibi Dünya'nın her yerinde bu hareketin yapıldığını düşünmek uçuk bir hayal olmasa gerek. En nihayetinde bu yapıcı eleştiriler ile uyandırılan tüketicinin satın alma eğilimini zayıf yönleri ile kimi rakiplerinin gerisinde kalan üründen yana yapmamasını sağlayarak üreticiye en iyi geridönüş sağlanmış oluyor. Üretici süreç içinde ya yeni firmware ile durumu kurtarmaya çalışıyor (ki Olympus Pen E-PL1'de yaşamıştım) yada yeni modelde bu yöndeki zaafını aşmaya çalışıyor. Bunun sonucunda da forumlarda markacılık yapan fanatikler, gözü kapalı sırf o ürünü kullandığı için övenlerin zerre üreticisine ve biz tüketiciye faydalı bir hareketi olmadığı gibi. Bunun yanı sıra bizim gibi gördüğü zayıf yönlerini yazarak üreticiye ürününün nasıl daha iyi olabileceği yönünde bilgiler verenlerin dolaylı yoldan sağladığı kazanç ile daha iyileştiren güncellemelere ve daha iyi modellere ulaşmaları tarafımızdan sağlanıyor !!! Bu çerçevede bir de ne görüyoruz ? Kişiliğimize saldıranlar onlar, hakaretler edenler onlar, hatta kimileri sırf o ürünü kullanıyor olmak sebebi ile bu tiplerin bu hareketleri karşısında en azından sessiz kalarak bile onların bu hareketlerini destekleyip bizim onların yararına yaptığımız bu yapıcı eleştirileri engelliyorlar. Tüketici bilincinin bu durumda olması ne acı bir tablo. Hiçbir eleştirimi bir marka adını hedefleyerek, o marka yeryüzünden silinsin amacı ile yapmamışımdır. Zaten asla öncelikli düşündüklerim arasında "üretici" hiç olmamıştır. Bu alanda ilgilendiğim 4-5 yıllık süreçte gördüğüm ve eleştirel açıdan tarzlarını beğendiğim bir çok arkadaşımızdan da aynını görmüşümdür.

Bunları halen görmek istemeyen, göremeyen, bilmeyen, bilmek ve anlamak istemeyenler olacaktır. Ne gariptir ki şu tuttuğumuz ipin ucundan bir toplumun, bir kültürün, hatta eğitim sisteminin ve aslında o coğrafyada yaşayan bütünüyle sistemin ne denli şaşkın ve saplantılı bir yolda ilerlediğine dair bir parçayı görüyoruz.

Şöyle bağlayacak olur isem...
Hani halk arasında bir çalışanın gelir kazanma şeklini kutsadığı bir yaygın tabirimiz vardır "Ekmek parası" deriz. Şimdi konu ile ilgili olarak gerek bizzat ve gerekse bir çok kişiden öğrendiğim teknoloji mağazalarında çalışan (Marka tarafından özel amaçla orada görevlendirilen) "Promotör" denen arkadaşlar var. Ne yapıyor ? Ekmek parası kazanıyor ! Ooo, harika kutsal bir amacı var. Peki gördüğüm ve okuyup-dinlediğim bir çok hikayede bu kişilerin yanlı ve yanıltıcı bilgiler vererek satacağı markanın ürününden extra gelir elde edeceği için masum vatandaşın cebindeki parasına göz dikmiş olduğunu söylemek çok mu abes olacaktır !? Bu işletilen sistemin dur dediği bir yer var mıdır ? Yani haydi "Fotomakinası" nı yanlış yönlendirilip parasının hakkından daha düşük bir ürün aldı da adamın sağlığı mı bozuldu ?" diye sorduk !.. E yoo, elbette sağlığı bozulmadı(belki). Bizzat yaşayandan öğrendiğim bir yaşanmış olayda kişi 1.600 TL. gibi bir paraya bu "Promotör" e inanıp alıyor. Yalnız işinin ustası promotör satışta müşteriye malı amiyane tabiri ile "kitlemesini de çok iyi beceriyor" ! Diyor ki, "Beyefendi ben hafıza kartınızı da takayım makinanıza" ve ürünü tüketicinin gözleri önünde bandrolünü açarak iade edilemez duruma getiriyor !!! Bingo ;) Tüketici memnun bir şekilde evine gidiyor. Aynı gün ve akşamı evde ailesini, çoluk-çocuğunu fotoğraflıyor bu ürün ile ve çektiği fotoğrafları beğenmiyor. Kararını veriyor, yarın gidip iade edeyim diyor. Gidiyor ve ürünü ona kitleyen promotör hayatında hiç duymadığı küfürlerin tümünden beter bir güzel laf ediyor. "Beyefendi ürünü iade alamayız bandrolü açılmış" açan da kendisi, yüzüne baktığı bu tüketici de kendisi de bunu biliyorlar. Günü geliyor bu kişi bu satıştan kazandığı "Ekmek parasını" cebine koyuyor. Artık ekmek mi alıyor, içki mi, karı-kızla mı yiyor oralarını hiç bilemeyiz ve ilgilenmiyoruz da. Bize buraya kadar olanı yeter de artar herhalde ?.. Üründen memnun olmayan mağdur vatandaşımız da en nihayetinde ürünü kullanmıyor, daha üst sınıf bir ürün alıyor. Bu ürünü satılığa koyuyor. Vatandaş nasıl da bilinçli, önce dün aldığı ve hepsi hepsi 20-30 fotoğraf çektiği ürünü 200 TL. düşüğüne ilana koyuyor. Sonra 200 TL daha iniyor fiyatı ! Sonra 200 TL. daha ve en sonunda yanlış anımsamıyor isem yeter ki elimden çıksın diyerek 750 TL'ye (aslıda gerçekte hak ettiği fiyata) ama kendisini anında 850 TL. zarar ettirerek elinden çıkartıyor. Promotör mutlu, gururlu... ekmek parasını kazandı, karnı tok.

Konu ile alakalı olduğundan bir de şunu ekleyeyim...
Okuduğuma göre Sony sensör kullanıyormuş Janon ama bu sesörü(sensörleri) giriş seviyesi d-slr'larında mı veya hangi sınıf ürünlerinde kulanacak bilmiyorum henüz. Eğer giriş seviyesi d-slr'larında kullanacak ise Janon fanatiklerinin forumlarda yıllardır laf ettikleri o DxO Mark sonuçları bir anlamda o çok taptıkları Janon tarafından bizzat kanıtlandı diye de okunabilir bence !.. Hatta en nihayetinde yapamadığını görüp-kabul edip bükemediği bileği öpüp Sony'den sensör aldı ise bunca zamandır (Beşyüz50D'den beri) bizim uyanıklara 4 nesildir verdiği aynı sensör başarımı ile müthiş bir skandala da imza atmıştır. Bana göre tabi, ben kimim ? Tüketici. 

Bir de DxO sahtekarına inanmayanlar şunlara da bakıversinler...
http://goo.gl/qPxo2W

ve
http://goo.gl/RlFQv3

Eğer bunlar ne, nerede ve niçin kullanırım ki diyor isen öyle DxO'dan çok bilmişlik taslayıp da cahil cahil ve kör fanatizminle DxO'ya iftira atmayacaksın !..
-
Kaynak :
Original post:

A very good source told me that the upcoming multi-layer, Foveon-like sensors that was mentioned in a rumor weeks ago will be made by Sony. I give the rumor of a Sony-made Foveon sensor a good possibility to be true. This sensor is said to be featured in two new pro-grade cameras that will be announced in Q1 2015.

Beside that this rumor comes from one of my best sources, I think it is plausible. It would not be the first time that Canon mounts a sensor made by Sony on their cameras. Even if there is no evidence, it is almost sure that the new Canon Powershot G7 X sports a Sony sensor.

On the other hand, it is a bit disappointing. Canon has research labs and production facilities, and I would prefer if they go on making sensors on their own instead of getting them from others. Especcially if Canon makes more excellent sensors like the one featured on the EOS 7D Mark II.

A note: during a recent interview with DPreview, when asked about the G7 X sensor, a Canon representative said:

    Q: […] we’ve learned […] that the sensor in the G7X is not made by Canon. Does this represent a new philosophy at Canon?

    A: We select the best sensor, whoever the manufacturer is. That’s our policy.

-
Kaynaktan esinlenerek ulaşılan kaynak !.. 
http://www.dxomark.com/Reviews/Canon-PowerShot-G7-X-review-Has-it-got-that-X-tra-something/Canon-PowerShot-G7-X-vs-Sony-Cyber-shot-DSC-RX100-III-Competitive-performance

Kaynak III
http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Canon-PowerShot-G7-X-versus-Canon-PowerShot-G1-X-Mark-II-versus-Canon-PowerShot-G1X___978_941_769 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder