27 Şubat 2014 Perşembe

Fotoğraf makina ile değil beyin ile çekilir !

"Fotoğraf fotoğraf makinesiyle değil beyinle çekilir" demiş Ara GÜLER ama böyle dediğinin de ispatını bulamadım hani ! Biz bu sözü "anonim" olarak alalım. Doğru denmiş ama bunu yanlış anlayan çok. Bir de doğru anlayıp kasıtlı olarak yanlı(ş) kullananlar da var.

Araçlar bir işin yapılmasında insana kolaylık, hız ve/veya fazladan yetenekler kazandıran teknolojik icatlardır. Taş devrindeki Barni Moloztaş dedemin kayadan ve daldan yaptığı mızrak da benim 4 çekirdekli Kimtel Kendimun i9-69 işlemcili PC'im ile aynı şeydir veya Fikom D4s'im ile aynı şeydir. Öyle mi ? Peki şimdi Barni Moloztaş'tan ve arkadaşlarından bu araçlarını alalım ve mamut avlamaya yollayalım ! Buyrun seyreyleyelim... N'oldu ? Mamutu avladılar mı yoksa mamut bunları zemine paspas mı yaptı ? Gelelim buraya, alalım elinizden foto makinalarınızı, obcektiflerinizi, filmlerinizi vs. götürelim sizi Paris, Venedik vs. gezisine uzuuun uzun bol bol gezip-görün. Fakat foto makinası diye bir şey yok. E hadi çeksenize fotoğraf ? N'ooldu ! Hani Ara Güler beyin ile çekiliyor demiş idi (O kesin doğru da beynin çektiği RAW ve o RAW'a destek henüz Adobe'dan Photoshop için çıkmadı !) ! Beyin ile çekiliyor dediği şey fotoğraf çeken makinaya çekeceği fotoğraf karesi içerisinde ne olacağını gösterenin "insan" olduğunu kast etmesidir. Bu gerçeği doğruca görebildiğimizde şu soru da kendini gösterir. Her insan kimileri tarafından belirlenmiş kurallar çerçevesinde "iyi" fotoğraf çekmek sorumluluğunda mıdır , zorunda mıdır , amacında mı olmalıdır  ! Herhalde hepimiz buna "Elbette ki hayır" diyebiliriz ? İşte öyle ise, böyle ise iyi bir fotoğraf makinası almak isteyen ile konuşulacak olan aracın yapabildikleri, teknik özellikleri vb. konusunu zırdibine kadar konuşmak hiç saçma değil, bu sözleri bu konu ile aynı kefede kullanmak saçmadır bence. Bu şuna da benzer :) en basitinden 100mt. su geçirmez saat alırız da hayatımızda 10 metre bile dibi göremeden yerin dibine varırız !.. Kimse kimseye "Sen dalgıç mısın(ki her dalgıç da 100 metre dibe varmaz sanırım) da 100 metre dibe kadar su geçirmez saat aldın, ahan şu saat de saati gösteriyor hele ki bakmasını bilene saliselerini bile gösteriyor" demiş midir bugüne kadar ! ?  Fakat iş foto makinasına geldi miydi dalmayı biliyon mu, kaç metre dalabiliyon, saate bakmayı biliyon mu ki ? Saate bakmayı bilen adam yere sopa saplar Gölgesine bakarak da saatin kaç olduğunu bilir ! Yaba daba duuuu !.. 

Hatta şu da denebilir. Madem beyin ile çekiliyor fotoğraf çekemeyenlere "beyinsiz" mi diyelim !? Yok, o kadar da değil tabi :) Çekemeyenlere beyinlerine doğru bilgileri henüz koymamışlar diyelim biz en azından yumuşak bir şekilde ! :) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder