3 Şubat 2014 Pazartesi

En hızlı SD kartı aldım ama makinadan PC'ye 8-10 mb/sn. hızında aktarıyor !?

SD veya her türlü flaş hafıza kartlarında üzerlerinde yazan aktarım hızı takıldıkları cihaz ile iletişim hızını gösterir.


Aldınız bir tane böyle bir şey. Performance/speed: Up to 95MB/s** okuma hızı; up to 90MB/s** yazma hızı olarak vermiş üreticisi ama bu veriler kullanılan cihaz ile bu kartın arasındaki hızı gösterir. Hatta bu hız maksimum değerdir. Normalde, genellikle bu hızda da yazmaz. Üreticiler genellikle elde ettikleri en yüksek değeri gösterirler. Öyle ya "malım kötü" der ise nasıl satar ! Bu kartı destekleyen bir fotoğraf makinası, video kayıt cihazı tablet vb. kullanıyorsanız ve bu cihazınızın kendi iç veri aktarım hızına bağlı olarak da karttan alabileceğiniz performans üzerinde yazandan farklı (az) olabilir. Ayrıca kullandığınız cihazdaki veriyi USB 2.0 veya USB 3.0 bir arabirim ile bağlantı kurup aktarmak istediğinizde de hızınız arabirimin limitleri önce olmak üzere aktarılan cihaz ve aktarılacak cihazın USB hızlarına göre de azalma gösterir. Bazı inceleme sitelerinde fotoğraf makinalarının USB veri aktarım hızları da test edilip bu veriler paylaşılır !.. Mesela,
-
http://www.imaging-resource.com/PRODS/olympus-epl5/olympus-epl5A6.HTM
http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-t4i/canon-t4iA6.HTM
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d5200/nikon-d5200A6.HTM
http://www.imaging-resource.com/PRODS/panasonic-gf5/panasonic-gf5A6.HTM
-
Linkleri incelerseniz Download Speed Windows Computer, USB 2.0 bilgisi olarak verilmiştir. Olympus pen e-pl5'te aktarım hızı : 10,561 KBytes/sec iken Panasonic GF5'te : 9,693 KBytes/sec olarak ölçülmüş ! Nikon D5200'de ise 11,617 KBytes/sec olarak ölçülmüş.

E ne anladık bu kartın hızından öyle ise ? Kartın hızı kullandığınız makinada hissedilir. Fotoğraf makinalarında mesela ard arda çekimde makina sizi çok daha az bekletir. Çünki kart eski normal bir Class 10 (30mb/s) karta göre 3 katı daha kısa sürede çekilen fotoğrafı kayıt eder. Ardarda çekilen 5 fotoğrafı 10 saniyede yazan bir Class 10 (30mb/s) karta karşın resimde görülen UHS-I 90mb/s yazma hızına sahip kartta bekleme süreniz 3-4 saniye olacaktır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder