13 Şubat 2014 Perşembe

d-slr like önermenin müthiş zorluğu ! P520, HS50exr, HS30, SX50, HX300V

Aslında bu kadar parayı içinde kompakt makina sensörü olan bir makinaya vermenizi önermem ama makro ve yüksek zum özellikle istenince de 900-1500 TL. aralığında sadece bu d-slr like'lar var! Diğer yandan bu fiyata alabileceğiniz bir aynasız(giriş seviyesi d-slr kadar iyi fotoğraf kalitesi verir-1.000TL) bu yüksek zumlu küçücük sensörli d-slr like'lar gibi yapmaz ! 

Bence gayet iyi yapar ama o kadar çok gördüm ki, kimisi için fotoğrafın kalitesi bambaşka. Birisi için 16 megapixel fotoğrafı 1-2 megapixel'e ufaltıp bakınca iyi görmek "Ooo süper fotoğraf" demek olabiliyor. Bu durumda 16-20 megapixel parası verip 2 megapixel fotoğraf aldım diye özeleştiri yapabilen yok tabi hiç ! 

Her ne ise, size öncelikli önerim ola ki yakın gelecekte bu hobiyi sever ve iletletmek isterseniz, kendinizde böyle bir ışık görüyorsanız ucuz olanını tercih edin ve bari hiç olmaz ise kendinizi en az zarar ile bu hatadan kurtarmış olabilin !.. Diğer yandan zumun aslında fotoğrafı iyi yapan-kaliteli kılan etkenler içinde hiç bir önemi olmadığını da ileride anlarsınız. Yani şöyle diyim, makinanın sensörünün ufak olması sebebi ile alacağınız foto ancak 2 megapixel'e ufaltıldığında (o da her zaman da değil) sizi tatmin edecek, siz aynı durumu zumlayarak da aynı kalitede alırsınız. Bir şey değişmez. Önce fotoğrafı algılayan sensör iyi olacak ki sonra zumu yapan lens iyi-vasat-kötü mü ona bakılacak.
 
Bir de şu var. Sensörü daha büyük ve oldukça başarılı. Şöyle bir karşılaştırmada bakın. Size bu 30-50x zumlu diye iyi görülen modellerin ne verebileceğini görün. Burada iso400'de çekilmiş fotoya bakıyorsunuz. Yeri gelir evde, alış-veriş merkezinde, lokantada vb. ışık yetersiz olduğu için iso800-iso1600'de bile fotoğraf çekmeniz gerekebilir(siz şimdi ben bunları bilmem diyebilirsiniz, auto modlarda makina bu iso değerlerine kendisi gelir ve fotoyu çeker ve bilmem gördünüz mü bazı başlıklarda bazı makinalar için aouto modu iyi değil, auto modu iyi olan bir makina istiyorum falan derler) ! İşte bu auto modun başarısız olmasındaki temel sebep de bu sensörün ufak olması nedeni ile aletin iso başarısızlığıdır. Auto modda makina ışık yetersiz ise ortamda iso'yu 800, 1600'e kendi çıkartır ve çektiği sonucu aşağıda verdiğim linklerden görün...
-
ISO 400
ISO 400'de hangisi ne yapar - TIKLAYIN BAKIN -
-
ISO 800'de hangisi ne yapar - TIKLAYIN BAKIN
-
Bir de size 1000 TL'ye sensörü büyük, lensi değiştirilebilen "aynasız" sınıfı olarak tabir edilen bir modeli bunlardan biri ile karşılaştırıp göstereyim. Fark nedir bir görün...

ISO 800'de Olympus PM2'yi - TIKLAYIN GÖRÜN -
-
Şimdi gözlerinizin gördüğü şeylerden hangisinin fotoğraf olduğunu söyleyebiliyorsunuz ? Bunlardan hangisi 1000 TL eder ! İşte bunu bil, gör ve buna rağmen gel de sen kendine de ki şu Nikon P510'u al ! Sen diyebilir misin kendine veya bir başkasına ? Bak bu P510, P520, Fujifilm HS25-30-50 iyi diye ? Hepsi aynıdır bu minicik sensöre sahip olan makinalar. Forumlarda birileri çıkar der ki "Fotoğrafı fotoğraf yapan içeriğidir, fotoğrafı makina çekmez-insan çeker" falan. O konularda bir itirazım yok, burada söylediklerim bu denilenlere karşı değil. İtiraz anlamında değil. Ben size aynı içeriği çekebileceğiniz farklı makinalardan hangisinin o içeriği daha kaliteli verebileceğini konuştum burada. Herkes her fotoğrafı çeker iken "yarışmaya katılırım ben bunla", "Sanatsal bir şey olsun" falan gibi kaygılar ile çekmiyor ki. Hatta belki %1 fotoğraf yarışma için veya göstermelik çekiliyordur. Çünki günlük yaşam sürekli yaz günlerinin Güneş ile aydınlattığı çok aydınlık zaman dilimlerinde geçmiyor ! Başka mevsimler var, akşam üzeri ve akşamlar-geceler var, ev içi-restaurant-parti-davet-konser-maç-alışverişmerkezi ortamları var ! Fakat forumlara bakarsanız paylaşılan fotoğraflar hep seçmecedir ve kişiler kendilerine göre eleyip çekebildikleri en iyi fotoğrafları paylaşırlar ! Siz paylaştığım linklerde gördüğünüz bu ufak sesörlüler ile çektiğiniz fotoğraflardaki fotoğraf kalitesinin saydığım ortamlarda çok daha kötü kalitedeki fotoğraflarını da eleyeceğinizi düşünün. Ne paylaşacaksınız, ne kalacak elinizde acaba ! ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder