28 Aralık 2012 Cuma

Makinam niye böyle (bulanık, titrek) çekiyor ?

Makinanın hareketi net yakalayamadığına dair konuşulan duruma açıklık getirmesi amacı ile aşağıdaki bilgileri makinayı kullanan yada almak isteyenlerin aklında oluşabilecek soru işaretlerine açıklama getirmesi amacı ile paylaşıyim dedim. Sorumlu gazetecilik anlayışı yani
-
Çekeceğiniz bir fotoğraftaki konu içerisinde hareket eden obje(ler) olması bu fotoğrafın net yada bulanık çıkmasında makinanızın IS(Titreşim özelliğinin mükemmel yada kötü olması ile hiçbir bağlantısı yoktur). IS (Titreşim azaltma) özelliği makinanın kendisinde fotoğrafı çeken kişinin makinayı tutarken ve deklanşöre basarken yaptığı-oluşan titreşimi azaltmak için çalışan bir sistemdir. Yoksa gidip çektiğiniz karede ayrı yönlere hareket halinde olan 2,3,5 kuşun hareketlerini algılayıp onları havada dondurup çekmek gibi bir amacı ve mantığı yoktur. Bir de bunun fiziksel ve resmi açıklamalarına bakalım. İnceleme siteleri bazen makinaların IS (Titreşim azaltma) sistemlerini test ediyorlar. Titreşim azaltma sistemini test etmenin, ne denli başarılı çalıştığını göstermenin yolu da düşük enstantane (perde hızı) ile çekim yapmak. Aşağıda konumuzdaki makinanın ve Canon G1-X model nolu makinanın titreşim engelleme sistemleri test edilişini görebilirsiniz. Canon G1-X - Sensör boyutu : 1.5" (18.7 x 14 mm) ve bizim Canon Sx150IS'in ise 1/2.3" (6.17 x 4.55 mm) yani nerede ise 3 katı büyük sensöre sahip bir makina G1-X ve fiyatı 1700 - 1900 TL aralığında ( http://www.akakce.com/dijital-fotograf-makinasi/en-ucuz-canon-powershot-g1-x-fiyati,747016.html )
Mesela şurada ( http://www.photographyblog.com/reviews/canon_powershot_sx150_is_review/image_quality/) inceleme aşamasında makinanın IS (sarsıntı engelleme) özelliği test edilmiş. 1/5 perde hızı ile çekilmiş ki çok büyük fark yok 1/10 ile sizin çektiğiniz fotoğrafa oranla. Fakat buradaki fark makinanın karşısına geçiş el sallanmaması. Burada makinayı elinde sağlam tutup karşıdaki bir bölgeyi fotoğraflıyor ve bu haldeki sonucu gösteriyor. Göreceğiniz üzere IS sistemi gayet başarılı çalışıyor. IS off (kapalı iken) ve IS on(açık iken) çekilen fotoğraflardaki titreşimden oluşan bulanıklığın ne denli azaldığını görebilirsiniz. Kaldı ki bu testte makina zorlanmış, siz eğer 1/5 değil de 1/40,1/50 gibi perde hızları ile çekerseniz bu titreşimden oluşan bulanıklık hemen hemen yok olacaktır. Şunu da unutmayalım, zum oranı arttıkça enstantane hızınızın da artması gerekir titreşimin en aza inmesi için. Çünki şöyle basit bir mantığı var, elinizde yere yatay ne kadar uzun bir çubuk tutarsanız çubuğun ucundaki hareket de o denli çok olmaz mı ? Siz de zum yapınca lensiniz ileriye doğru gittiğine göre !..

-
Bir diğer makinada durum ne, bakalım ( http://www.photographyblog.com/reviews/canon_powershot_g1_x_review/image_quality/ )

-
Başka bir örneğe bakalım...
Burada makina ne yapsın ? ! Hızlı hareket olan sahnelerde net fotoğraflayabilmek için perde hızı (enstantane) yüksek olmalı. Yürüyen birisi için 1/160, 1/200, daha hızlı hareket halindeki durumlarda 1/1000 ile falan çekmeli ki fotoğraf net olsun. Bu örnekte fotoğraf makinasının ve titreşim engellemenin yapabileceği hiçbir şey yok. Eğer makina ve lens izin veriyor ise kullanıcının yapması gereken doğru ayarlar var. Yüksek perde hızı için diyafram açmalı (1.8 bir lens ise mesela F1.8'de yapmalı çekimi) , yine de perde hızı yetersiz ise ISO'yu yükseltmeli net bir kare için.





Dikkat edecek olursanız yolun ortasındaki adamın hareketini bu perde hızı ile makina donduramamış-net yakalayamamış, geriden gelen sol ayağında ve elindeki torbada hareket daha hızlı olduğundan bulanıklık daha belirgin. Yani olay makinanın kusuru değil, ortam şartlarına uygun fotoğraf çekmektedir.
NOT: d-slr'larda önemli bir avantajınız olur o da yüksek ISO'larda kompaktlara göre çok daha temiz (az kumlanmalı) fotoğraflar verirler. Bu sebeple de yetersiz ışık olan bir ortamda çekeceğiniz fotoğrafı 1/10, 1/60 ile çekmek yerine ISO'yu artırarak 1/100 ile çekip hareketi dondurup daha net fotoğraflar çekebilmenizi mümkün kılarsınız. Bu durum Canon sx150 IS'e özel bir sorun değildir. Canon Sx150 ile 400 ISO'dan sonra çekeceğiniz fotoğraflar açıkcası iyi sonuç vermez, çünki sensörümüz ufacık makinamızda. Fakat buna rağmen yine de yüksek ISOda fotoğraf çektiğimizde bir şansımız var, makina megapixel çılgını, bu yönden kaslı ! N'apıcaz ? Yüksek ISO'da çektiğimiz fotoğrafımızı eğer baskı istiyorsak 3 megapixele, internette paylaşacaksak 1920x1080=2 mp. (fazlasıyla yeterli) yada 1280x960 pixele ufaltacağız ve yüksek ISO'dan dolayı oluşan kumlanma mümkün olduğunca az görünecek !.. Bu ufak hileyi günümüzde fotoğraf makinası üreticileri kendi resmi ürün sayfalarında bile yapıyorlar.

Eğitim (şart) :
http://www.bascek.com/2794/enstantane-nedir-fotografi-nasil-etkiler/
Bu başlıktaki bir fotoğraf

Ne ile çekilmiş ? Makinaya dikkatinizi itmek istiyorum !.. Enstantane: 1/4 Ekipman: Canon EOS 5D, Canon EF 70-200/4 L IS USM EXIF:f/4, 1/4, ISO400

Burayı da okuyun : http://www.turknikon.com/enstantane-nedir-ve-fotografi-nasil-etkiler-183
Hatta şu fotoğraf Nikon D90 , 800 ISO ve 1/20 ile çekilmiş, 1/10 da değil yani ! Bakın sonuca ?

Örnek fotoğraflara bakın (makina nikon d90 bu arada) !
-
Netice ve özet olarak IS sistemi fotoğrafını çekeceğiniz çerçeve içindeki objelerin hareketini dondurmaktan sorumlu değildir. Düşük enstantane (perde hızı) fotoğrafa hareketi alır ve hareket halindeki obje bulanık çıkar. Nette enstantane ile ilgili bir sürü konu bulabilirsiniz. Derler ki yürüyen insanları net yakalayabilmek için 1/60 yeter. Tabi zumsuz, yukarıda demiştik eğer zum yapıyorsanız enstantane hızınızı da artırmalısınız. Fakat ben 1/80 ile de bazı fotoğraflarda yürüyen veya hareket eden insanları net yakalayamadığını gördüm. Tripod'un da böyle bir sahnede çerçeveye giren hareketli objelerin hareketini dondurmak konusunda zerre olumlu etkisi yoktur. Tripod ancak makinanın titreşim engelleme sistemine ihtiyaç gerektirmez. Çünki makinayı sabitliyorsunuz ! Şöyle de bir çok başka konudan örnek vereyim. Hareket eden "şey" nasıl yakalanır ? Mesela Çita bir Antilobu nasıl yakalıyor ? Ondan hızlı hareket ederek, öyle değil mi ? Trafikte arabaları düşünelim, otobanda 120 km/h ile giderken önümüzdeki araba ile hızımız aynı iken onun ile bizim aramızdaki hareket sıfır değil mi ? O durumda o arabayı fotoğraflasanız net çıkar, fakat yolda duran birisi sizin arabanızı fotoğraflasa çok zordur net yakalaması. İşte bu fiziksel Dünya kuralları sebebi ile de makinayı ne kadar iyi sarsmadan tutsanız da, tripoda da bağlasanız çekeceğiniz karedeki hareket eden objenin hareketini dondurmanız o derece aksi yönde zordur. Yukarıdaki hayvanlar alemi ve trafik belgesellerinden edindiğimiz fizik kuralları gereği ya makinayı alıp hareket eden şey ile aynı hız ve yönde hareket edeceksiniz fotoğrafı çekerken yada perde hızı(enstantane) yükseltip hareketi en küçük zaman dilimi içinde donmuş olarak yakalayacaksınız.
-
Örnekler :

Kimin doğum günü ise, ortada bir köpek var ama şekli-şemali kaymış. Oysa diğerleri, pasta, mum alevleri ne güzel net. Hareket edeni yakalayamamış çünki enstantane hızı düşük.


Bir doğum gününde daha beraberiz. Doğum günü kutlu olan mutlu hanımefendinin sağ eli ! Abla kıpraşmasana, o el ne öyle ? Ne oldu salladın da ? 1/10 perde hızı, ISO 200, makina Olympus E-30

Hareketli ama net flaşsız çekilmiş bir fotoğraf aradım ama bulamadım 10 dakikalık flickr seyahatimde. Nasıl mümkün olmuşa dair örnek olması açısından iyi olacaktı. Fakat oluru yukarıda dediğim gibi yüksek ISO. Ortamda yeterli aydınlatma yok ise, flaş kullanmak istemiyorsak(ortamın doğal görünümünü bozmamak için vs.) o fotoğrafı net çekmenin tek çaresi yüksek ISO ile kazanacağımız yüksek perde hızı. Bunun başka mümkünü yok. Canon Sx 150 IS'in sensörü ile de bu iş zor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder