31 Ocak 2017 Salı

Flickr yüklediğimiz fotoları bozuyor (mu) !..

Bence mevcut en iyi fotoğraf depolama, yedekleme ve yayınlama-paylaşma sitesi Flickr !.. Esnek, fotoğrafı fotoğraf sahibine yönelik barındıran-depolayan bir servis. Yüklediğini istediğin zaman aynı kalite ve çözünürlükte indirebiliyorsun. Bunu doğal olarak veriyor. Bazı yerlerdeki gibi yüklediğini aynen geri alamama gibi bir problem yok.

Fakat zaman içinde birkaç kez "Flickr keskinlik mi veriyor", "Bence kesin veriyor", "Fotoğrafları sıkıştırıyor, bozuyor" vb. gibi yorumlara denk geldiğim oldu.

Bunun üzerine bir araştırma yaptım...

Flickr için şunu deneyip kendiniz gözlemleyebilirsiniz...
Flickr'a attığınız fotoğrafın sayfasında, sağ altındaki paylaşım ikonunun olduğu yerde aşağı ok - download seçeneğinden yüklediğiniz çözünürlükte indirin, indirdiğiniz ile bilgisayarınızdakinin kilobyte olarak boyutuna bakın. Eğer fark var ise dediğiniz duruma dair bir kanıt olacaktır. Eğer yok ise dediğiniz şeyi flickr tarafında çürütmüş olursunuz kendiniz. Jpeg sıkıştırma oranı arttıkça görselde bozulma oranı yükselir. Sıkıştırma oranı azaldıkça görselde bozulma minimuma iner ve dosya boyutu da büyür ki bu da bir kanıtdır dosyanın orijinaline ne kadar yakın olduğuna dair. 

  



Ben denedim zerre fark yok. Fakat, o fotoğrafınıza ait olan ilk açılan sayfada biliyorsunuz fotoğraflarımız yüklediğimizden daha ufak çözünürlükte gösteriliyor. Haliyle buraa bir ufaltma işlemi yapıyor ki öyle gösterebiliyor flickr. Bunda da hiçbir anlaşılmaz durum yok bence. Öyle olması normal. Fakat bu normal olmayabilir, yani fotolarınızdaki o bölgesel bozulmalar olmamalı.




https://en.wikipedia.org/wiki/Compression_artifact


Şunu da ayrıca belirteyim...

Bizler de bilgisayarımızda fotoğraflarımızı 1:1 ölçekte (misal 6000x4000'deki) açıp bakmıyoruz ama biz bakarken eğer fotoğrafı ufaltıp kayıt etmediysek yazıılmlar fotoğrafımızın gerçek boyutunu görsel olarak o anda bize ufaltarak gösteriyorlar. Burada jpeg yazılımsal bir müdahalede bulunmamış, bir sıkıştırma algoritmasından geçirmemiş olarak ufaltılmış halini görürüz. Ne zaman ki o fotoğrafımızı orijinalinden daha farklı bir çözünürlükte kayıt ederiz, işte o zaman jpeg yazılım algoritması işin içine girer kullanıcının tercih ettiği oranda sıkıştırma uygulayarak fotoğrafın artık belli oranda kayıpları olan halini fiziki ortama kayıt eder !..

Fakat yüklediğimiz sitelerde bu işlem bu şekilde işlemiyor. İşlemediğinin kanıtı da bana göre flickr için



Sizes
Square 75 (75 x 75)
Square 150 (150 x 150)
Thumbnail (100 x 75)
Small 240 (240 x 180)
Small 320 (320 x 240)
Medium 500 (500 x 375)
Medium 640 (640 x 480)
Medium 800 (800 x 600)
Large 1024 (1024 x 768)
Large 1600 (1600 x 1201)
Large 2048 (2048 x 1537)
Original (2793 x 2096)

Fotoğrafımızın görüntülenebilir ve indirilebilir şu çözünürlüklerde bulunmasıdır. Tahminim her fotoğraf bu çözünürlüklerde flickr'da kayıtlı değil. Kişi bakmak istediğinde geçici klasöre o anlık oluşturuluyordur diye düşünüyorum. Hem zaten işletim sistemleri internet sitelerindeki her görseli geçici klasöre kopyalarlar. Yani gerçekten de fiziksel olarak bu dosya o çözünürlükte vardır ve bilgisayarımıza indirilir. Yukarıda dediğim işlemi anımsayın, biz kendi bilgisayarımızda 6000x4000 pixel fotomuza bakarken 1920x1080 pixele ufaltılıp gösterilir ama ortalıkta fiziksel o boyutta bir kopyası yoktur, olmaz, kayıt edilmez. Yoksa her fotoğrafın bir de bu çözünürlüklerde kopyalarını 7/24/365 barındırmak ayrı bir kapasite yükü olur. Ne ise, dolayısı ile bilgisayarımızda aslından ufaltılarak(kayıt edilmeksizin yazılımın o an ufaltarak göstermesi) ile bu şekilde siteden resize edilmiş fotoğrafın görüntülenmesi arasında fark olabilir. Aslı eğer yüklediğim gibi duruyorsa (ki flickr'da baktım duruyor) fotoğraf sahibi açısından hiçbir sorun yok demektir benim için. 


Konu ile ilgili ilginç kanıtlar !.. 
Şu konuya da bir göz atınız. Bakın tam da dediğim duruma dair apaçık bir kanıt var.
https://forum.donanimhaber.com/500px-ve-flickr-da-lekeli-goruntuler--123670362

Özetliyim, bir arkadaş soruyor "Bilgisayarımda gayet iyi görünen fotoğraflarımı 500px ve flickr'da jpeg karelenmesi veya tonlamada bozukluklar olarak görüyorum. Sizde de var mı ?"

Bir arkadaşımız da diyor ki "Bende Mac var Retina ekran ile bakınca her şey gayet düzgün ve normal ama PC'de açıp baktım dediğiniz gibi bozulmalar görünüyor"

Ne imiş ? ! Anladınız mı şimdi kullanıcının bizzat kendisinin bile gözü ile gördüğü şeyin güvenilmez olduğunu. Bırak hani forumlarda yorumlarda o site bu site şu site güvenilmez demesini. Daha kendisi önünde gördüğünün aslı gibi olmadığından bir haber !  

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder