19 Kasım 2016 Cumartesi

"İnceleme" adı altında resmen ürün reklamları yayınlıyorlar !!!

İnceleme imiş ! ! !
Resmen sadece o model, o ürünü tanıtan detaylı reklam, tanıtım yayınlarına "... incelemesi" diye başlık atıp yayınlıyorlar :)

İnceleme nasıl olur hiç görmemişler gibi. Ne bir test, ne o ürünün aynı dönemde çıkmış dengi sayılabilecek başka modeller ile fotoğraf karşılaştırması, ne özelliklerinin karşılaştırması, ne fiyat karşılaştırması ve nihayetinde de fiyat/performans karşılaştırması yok bu incelemelerde. Sadece saf şekilde, süzme ürünün tanıtımına "inceleme" diyorlar !

Arkadaşlar,
Bu "inceleme" işini doğru-düzgün yapan yabancı kaynaklarda çok da iyi ingilizce bilmeniz gerekmiyor. Fotoğraf makinası fotoğraf çeker ve yabancı bir çok ciddi incelem yapan yerde size çoğu durumda karşılaştırmalı fotoğraflar kanıt olarak gösterilir. Bakar, hangisi neden ve ne kadar farklı görürsünüz. Dile gerek yok. Genellikle de inceleme sonunda 5-10 alanda özellikleri bakımından değerlendirildiği bir sonuç puanlama sistemi vardır. Buradan da geniş bir zaman dilimi içerisinde bir çok model ile kıyaslama yapıp bunu da grafik/rakam şeklinde görebilirsiniz ki bunun için de yabancı dil bilmenize gerek yok. Türkiyedeki pazarlama şirketlenin, online mağazaların "inceleme" adı altında açıkca ürün reklamı yaptıkları bu yayınlara mecbur olduğunuzu düşünüyorsanız bu sizin düşünce tembelliğinizdir. Zaten vatandaş düşünmek konusunda son derece tembel de olduğundan, kendisinin bir şey bilmediğini ama öğrenemeyeceğini de kabul ettiğinden !!! Belki de sebep "Lan ne uğraşacam gider birine sorarım" diye öğrenmekten bilerek kaçan, zor olduğunu düşündüklerinden !.. Öteki "bilen" diye sorduğunun da kişisel ihtiyaçlar nedeni ile tercih ettiği bir modeli kendisi için de iyi diye kabul etmek durumunda kalıyor. O bilenin ne bildiği, ne kadar bildiği konusunda ise çoğu zaman ölçülebilir bir delil yoktur. Mesea çok rast geldiğim bir ifade "Gider 1-2 fotoğrafçıya sorarsın" :) E fotoğrafçı dediğinin işi vesikalık çekmekten ibaret ise ? Ben d-slr like mercimek sensör makina ile stüdyosunu kurmuş kuyrukta müşterileri bekleyen bir fotoğrafçı da gördüm. E sonuçta 1 vesikalık kaç santimetre kare ? 16-20mp. bir fotoğrafı o kadar küçücük hale getirince + bir de stüdyoda bu işe uygun flaşlar vs. olunca o fotoğraf hiç kötü görünmez ki. "Hadi canım sen de o kadar ufak çaplı bir fotoğrafçı da değil bizim sorduğumuz" diyebilirsin. E peki kardeşim dış çekimlerde de iyi-profesyonel bir fotoğrafçı harici flaşlar, paraflaşlar, reflektörler vs. kullanıyor. Sen onun önerdiği makinayı alırken yanında bu ekipmanları da alacak mısın peki ? 1 araba  + 1 sırt çantası + 1 valiz ekipman ile mi çıkacaksın sonra her fotoğraf çekmeye çıktığında ? Çıksan bile bu ekipmanları zırttırı-pırttırı her yere taşıyıp kurup-kaldırıp tekrar taşıyıp kurabilecek misin ?!

Kaldı ki iyi bir profesyonel fotoğrafçı işini yaparken normal bir amatörün fotoğraf çekimi yaparken yaşayacağı gibi durumlara hiç düşmez. Onun içindir o kişiye profesyonel denmesi. Ekipmanı vardır ve kullanmasını bilir. Ekipmanı sadece en iyisinden 1 gövde + 2-3 lens değildir. Çoğu amatör fotoğrafçının dış çekimlerde yanına bile almak istemediği tripod mesela en basitinden !.. Yine çoğu amatörün 300-500-1.000 liralar ödemediği harici flaş(lar)

İşte inceleme siteleri bütün bu harici değişkenlerin olmadığı minimum ölçekte x makinayı alan hiç bilmeyen ve profesyonelin makinanın BAZ(yani harici ekipmanlar ile desteklenmediği) koşullarda elde edebileceği sonuçları gerçek fotoğraf kanıtları ile sunar(sunmalıdır Türkiye'de olan gibi değil) !

Markaların, ithalatçıların pomaladığı, mağazaların gazladığı bu tür inceleme adı altındaki reklam amaçlı tanıtımlara hiç mi hiç yem olmayın ! Onlarınkisi pazarlama taktiği. Bakın, bu saydıklarımın amacı nedir ? Ne olabilir ? Bunlar ticari işletmelerdir. Amaçları para kazanmaktır. Size-bana çok büyük para gibi görülebilen 2-3-5 bin liraları bu saydığım yerler "Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez" misali sizi avlayabilecek bireylere gönderip bu tür inceleme adı altında reklamlarını yaptırır-yazdırırlar !

Ciddi inceleme siteleri mesela şu yazılımı kullanır. Bakın fiyatlara...
http://store.imatest.com/software.html
jpeg ve RAW çıktı koyar önünüze. Fakat buna rağmen yurdumun her türlü bilimi inkar etmeyi uyanıklık diye kabul etmiş tiplemeleri bunları inkar etmeyi başarı sayar. Gidip forumlarda pazarlama görevlisi trollerin hiçbir kanıtı olmayan sırf "LAF" kalabalığı yalanlarına değer verir !.. Gider 3 inçlik 1.0 megapixel (18-20 kat ufak hali) LCD ekranda 18-20 megapixel fotoğrafı promotör'ün ellerinden görüp o aleti alır !.. Çok uyanık, çok kurnaz, çok akıllı ya işte o olan aklını da orada alıverirler.

İşte size bir çok farklı kaynak... İnceleme dediğiniz şey nasıl olur. Bir inceleme sitesi bize neler sunmalıdır ? Örnekler... 
https://www.dpreview.com/reviews/modest-updates-nikon-d3400-review
http://www.photographyblog.com/reviews/nikon_d3400_review/
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d3400/nikon-d3400A.HTM
http://fotoptik.blogspot.com/2016/11/olympus-om-d-e-m10-mark-ii-canon.html
http://fotoptik.blogspot.com/2016/10/samsung-nx500-nikon-d3400-nikon-d5500.html
http://fotoptik.blogspot.com/2016/09/canon-1300d-imaj-kalitesi-35-puan-alan.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder