2012 yılında, yani günümüzden tam 4 sene önce Olympus'un ilk kez OM-D E-M5 modelinde fotoğraf dünyasına kazandırdığı "5 eksenli IS" in başarımını bir arkadaşımız örnek fotoğraflar ve exif bilgileri ile paylaşmış...
http://kirlisensor.com/bilgi-deposu/olympus-sistemlerde-5-eksen-titresim-onleme-incelemesi/
Bu faydalı çalışması için "Özen" arkadaşımıza teşekkür ederiz. Süreç içerisinde Olympus 5 eksenli IS sistemini geliştirdi. OM-D E-M5 Mark II'de daha verimli hale geldi. Videoda da 5 eksenli IS'in etkin olması sayesinde yeni M5 Mark II'de video kalitesi de çok daha iyi duruma geldi. Yine sistemin giriş seviyesi modeli olan OM-D E-M10 Mark II'ye de 5 eksenli IS'i koyarak en uygun fiyatlı ve en iyi taşınabilir orta sınıf aynasızı fotoğrafseverlere kazandırdı.
Peki bu 5 eksenli IS esasen ne gibi faydalar sağlıyor kullanıcıya ? Hani şu ISO testleri görüyoruz ya doğru-düzgün incelemelerde genellikle. İşte bu 5 eksenli IS'iniz var ise aslında karşısına koyacağınız makina mesela ISO 1600 ile çekilmiş fotoğrafına bakacaksınız 5 eksenli IS'i olanın da ISO 800'üne. Çünki günlük yaşamda siz 5 eksenli IS'i olan bir makina kullanırken diğerlerindekinden çok daha az ISO yükseltme ihtiyacı duyacaksınız.
Örneğin,
Canon 760D'nin ISO 3200 ISO'sunu
Olympus OM-D E-M10'un 1600 ISO'su ile karşılaştıracağız.
Tabi aksiyon içerikli fotoğraf çekmiyor isek !.. Çünki eğer konu aksiyon içerikli ise ISO'yu arttırma sebebimiz bize daha yüksek perde hızı(enstantane) kazandırarak hareketli objeleri dondurarak fotoğrafa yansıtabilmesini istememizdir. Diğer türlü, manzara, portre, makro, sokak, still life vb. her tür çekimde ISO yüklseltme amacımız tripodumuz yok konu da sabit ve ISO'ya abanım grenli(noise yada kum) fotoğraf olmasını istemediğimiz durumlarda işte 5 eksenli IS'e sahip olmayan ile sahip olan bu ISO değerlerindeki sonuçlara göre kıyaslanmalı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder