23 Nisan 2013 Salı

İnsan mısın ?! Peki öyle isen aksini diretmen niye ?!

İnsanı farklı kılan özelliklerinden birisi de tecrübelerini aktarması ve öğrenme yeteneğidir. Yani kısacası öğrenme ve öğretme becerisidir. İşte bu sebeple insanlık kendinden öncekilerin deneyimlerini paylaşmaları ve sonrakilerin bunları ya bizzat tecrübe sahibinden yada okuyup öğrenmeleri sayesinde Dünya'daki diğer birçok canlıdan sürekli daha ileriye gitmektedir. Elektiriği bulan kişi bunu paylaşır, benzin motorunu bulan paylaşır, bir mikrobun vücuttan arındırılmasını öğrenen-bulan bunu paylaşır ve yeni neslin insanlığın bu başarısını sıfırdan araştırma ve keşif sürecinde geçen zamanı kaybetmeyerek başka alanlardaki gelişimlere vakit bulur yada varolanı daha ileriye götürecek araştırmalar için vakit bulmasını sağlar. Diğer yandan bazı insanlar nedendir bilinmez bazı insanlardan ille de kendilerinin deneyimlediği ve sonucunda öğrendikleri şeyleri duyup inanmak isterler. Bu tıpkı şuna benzer...

Bizden önceki nesiller bir tavuğu uzun yıllar incelemişler. Nasıl ürediğini, nasıl yumurtladığını, yumurtanın içeriğini, besin değerini vb. araştırıp sonuçlarını insanlıkla paylaşmışlar. Bugün konu ile ilgili kişi bu bilgilere ulaşarak yumurta nasıl olur, içinde neler vardır, besin değeri nedir, yumurtada civcivin oluşum şartları ve sürecini öğrenebilmektedir. Fakat birisi çıkıp da şöyle bir şey der "Yumurta nasıl olur, besin değeri nedir, civcivin oluşum süreci nasıldır bu konuları inceleyip araştırıp kendisi keşfetmiş olan yazsın" , ötekiler yazmasın !!! Hatta bu laf bir diğer yönü ile "Yapmadığın şey hakkında konuşma" demeye de gelir ki bu durumda yumurta yapmadığımız için gidip tavuğa sormamızı istemek gibi bir şey demiş olursunuz ! Siz bu söylediğiniz şeyin haklı, mantıklı ve kabul edilebilir bir yanı olduğunu nasıl açıklarsınız ?

Yani "Kabul edebileceğimiz her "doğru" bilgi bunu dillendiren kişi tarafından bizzat test edilmiş olmalıdır" gibi bir önermeye çıkarız bu düşünce şekli ile. Bunun neticesinde de
1. Her insanın birkaç ürün hakkında "doğru" şeyler söyleyebilmesi için o ürünleri almış olması şartı doğar (ki bu pratikte mümkün olamaz)
2. Hakkında konuşulacak ürün ve/veya ürünleri kullanan her kişinin yetkin teknik bilgiye, ürünü kullanım konusunda da yeterliliği olması gerekir ki bu da mümkün olamaz !
3. Hakkında konuşulacak ürünleri alacak maddi güce, bunları kullanıp test edecek test koşullarını sağlayacak maddi imkanlara, bütün bunları yapacak zamana ihtiyacı olduğunu da düşünmeliyiz ki bu da herkes için mümkün olamaz !
4. Hakkında konuşulacak ürünü kullanan (bu vesile ile kendince incelemiş olan) kişilerin konuya yansız, objektif, bilimsel bir bakış açısı ile bakabilmesini beklememiz gerekir ki bunun da mümkün olamadığını söylemeye gerek yok.

5. İnsanın bir diğerinin araştırmalarından objektif bilgiler elde edip bir fikre varamayacağı gibi bir şey de demiş olursunuz ki bu durum olsa olsa sizi bağlar. Çünki yazmayı, okumayı en azı ile hepimiz öncekilerden öğrendik. Her nesil okuma-yazmayı kendisi yeniden icat etmiyor değil mi !.. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder