12 Şubat 2018 Pazartesi

Sabit lensli mi lensi değiştirilebilen mi alayım ?

Bu fotoğrafçılık hobisini ileri taşırım, uzun yıllar yaparım falan diyorsanız bence lensi değiştirilebilen ürünler bu yolda daha avantajlılar. Çünki lens dahil-sabit ürünlerde her seferinde belli bir kalitede ve belli açılar dahilindeki 1 lense de ücret ödüyorsunuz. O ise bugün 20-30 senelik olmuş ve halen "çok iyi" olarak bilinen lensler olduğu gibi, günümüzde de bunlara benzer optik kalitede evladiyelik diyebileceğimiz lensler üretiliyor. Uuzun yıllar yapacak isek işte her yıl yeni makina almak ve de belli görüş açıları çerçevesinde sınırlanarak her seferinde de benzeri lense aynı parayı ödemek yerine bizi her yıl veya 2 yılda 1 biraz daha iyisine çıkarabilecek 1 adet lens alsak (Tabi bu 10 yıl da sürmez, benim tahminime göre iyi 3-4 lens demirbaş olur) daha ciddi olarak bu hobi ile ilginenen için sanki daha bir iyiye gidecek yol haritamız olur.

Bir de şu da var 6-7 sene evvelki makina ile çıkmış, o zamanlarda üretilmiş bir lens bugünün-yarının gelişen sensör teknolojisi ile de daha kaliteli sonuçlar verecek duruma da geliyorlar. Yani diyelim bugün aldık iyi bir lensi 4 yıl sonra bugünkinen çok daha iyi de bir gövdeye geçtiğimizde hem lensin performansı artacak hem de zaten gövdenin sensör harici seri çekim hızı, AF hızı, timelapse, 5 eksenli is vs. daha neler çıkar ise onlara da kavuşmuş olacağız.

Bir artısı da yaşanacak ekonomik krizlerin sonucu elinizdeki lensler yatırım aracı gibi değer de kazanabilir. İyi bir lensten zarar etmeniz çok çok zor bir durumdur. Dolayısı ile böyle durumlarda yatırımınızı gövdeye sabit lensli bir ürün ile 2 yıl sonra değeri çok düşecek mala yapmak yerine 2 değil 10 sene sonra da değeri düşmeyecek lenslere yatırarak hobinizi sürdürme seçeneğini de düşünmelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder