31 Aralık 2016 Cumartesi

Cehennemdeki Türk kazanı hikayesi !

Bu cehennemdeki Türk kazanı hikayesini (fıkra) bilirsiniz herhalde. Kısaca geçeyim bilmeyenler için...
Cehennemde her milleti ayı kazana tıkmışlar, yanıyorlar işte ! Her kazanın başında zebani var, bir tek Türk kazanının başında yok. Niye diye soruyorlar, işte "Türk'ler çıkmaya kalkanı kendileri tutup geri çekiyorlar" gibi bir cevap geliyor !.. Şimdi,

Çok katılımcısı bulunan bir forumda vatandaşın birisi aldığı çok popüler bir ürün hakkında üreticinin yaptığı gerçekten saçma bir durumdan bahsediyor Ekim 2016 tarihinde ! Marka ve model adını vermeyeceğim, ürünün çıkış tarihi de Şubat 2014 !.. Ürün çıkalı 18 ay olmuş arkadaşda tüketici olarak gayet haklı bir eleştiri yapmış. Takip etmedim tabi evvelce de bu konuya değinenler oldu mu bilemiyorum. Forum mu burası marka fedailerinin marka ismi ve ürünlerini koruma alanı mı bilemedim ben de :) Bir de "kullanana sor" derler hani !!!

Bizler tüketici olarak birbirimize destek olmak yerine üreticiyi böyle savunma modlarına girdiğimiz sürece daha çok öttürürler. Doğru-düzgün eleştiri yapanın şahsına saldırarak konuyu saptırmaya çalışarak, ortaya hiçbir kanıt-kaynak koymadan "Ben aldım, süper, çok memnunum sen de al" gibi zır saçma yorumlar yaparak (Sanırsın ki diyen yılların fotoğrafçısı, elinden geçen 8-10'uncu makina hani, yok ilk makinası yada ilk d-slr'ı bir de! ) ancak peşimizden başkalarını da düştüğümüz batağa çekeriz.

Üstelik bir ürünü doğru düzgün eleştirmek (Bu da ne saçmalık ise hep "markayı karalıyorsun" diye anormal bir tepki görür burada) o markaya bir nevi geri beslemedir "Bak biz bunu bunu beğenmedik mümkün ise firmware ile düzelt değil ise yeni çıkartacağın modelde yapma" demektir. Dolayısı ile eleştirinin düzgünü bu marka fanatiklerinden çok ama çok daha faydalıdır marka için. Tabi düşünebilirsiniz ki "Marka gelip de benim eleştirimi mi bulup-görüp-dikkate alacak burada" ?! Öyle direk ulaşamasa dahi, dolaylı yoldan eleştiriler ürünün pazar payında azalmaya yol açar, marka da maddi geri dönüşünden "Demek ki bu kadar da kendimize güvenip tüketiciyi enayi yerine koymamalıyız" diyecektir. Her ürün ve marka hakkında dediklerim. Sadece fotoğraf makinası ile de sınırlı değil. Forum ise burası forumcu olmak lazım, site ise, blog ise tüketiciden yana olmamız lazım "markacı değil", küresel çapta dev bütçeli markaları ayrıca zaman ve güç sarfedip birey birey savunmanın alemi nedir ? Zaten soran oldu mu bütçesine göre 3 aşağı 5 yukarı şunlar var ve niye bunları alırsın diye hep söyleniyor.

25 Aralık 2016 Pazar

Canon EOS M5 vs Olympus OM-D E-M10 Mark II & Olympus OM-D E-M5 Mark II

Canon EOS M5'yi Olympus OM-D E-M10 Mark II ve Olympus OM-D E-M5 Mark II ile karşılaştırıyoruz...

Test sitelerinden elde ettiğimiz verileri kullanarak...


Kaynak :

www.photographyblog.com/reviews/olympus_om_d_e_m10_ii_rev...
-
www.photographyblog.com/reviews/olympus_om_d_e_m5_mark_ii...
-
www.photographyblog.com/reviews/canon_eos_m5_review/concl...


İkinci kaynağımıza geçelim...



https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-m5-review
https://www.dpreview.com/reviews/bang-for-the-buck-olympus-om-d-e-m10-ii-review
https://www.dpreview.com/reviews/olympus-om-d-e-m5-ii

Gelelim gövde olarak fiyatlarına !..
* Olympus'un bu her 2 gövdesinde de 5 eksenli IS özelliği mevcuttur. 
Olympus OM-D E-M10 Mark II (15 Ocak 2016'ya kadar 300 TL. geri ödeme kampanyası ile 1.800 TL.
http://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=14139

Olympus OM-D E-M5 Mark II (15 Ocak 2016'ya kadar 300 TL. geri ödeme kampanyası ile 3.200 TL.
http://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=12594

Canon EOS M5 - 5.000 TL ! ! ! ( Fotoğraf çekiminde 5 eksenli IS yok ! Videoda yazılımsal IS var ! )
https://goo.gl/kmfjIU

Yeter mi ? Yetmez !..
Canon EOS M5'te Canon'un en yeni model orta seviye APS-C gövdesi EOS 80D'deki sensör kullanıldığı bir çok yerde söyleniyor. Öyle ise Canon EOS 80D ile Olympus OM-D E-M5 Mark II'nin dinamik aralık karşılaştırmasına bakarsak çok garip olmaz herhalde ?

Direk görsel linki : https://c1.staticflickr.com/1/477/31756624311_1c57678223_o.jpg
Bu görselin resmi kaynağı (Kendiniz bakın) : http://photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Canon%20EOS%20700D,Canon%20EOS%2070D,Nikon%20D5500,Olympus%20OM-D%20E-M5,Olympus%20OM-D%20E-M5%20Mark%20II,Sony%20ILCE-6000


Önce fiyatlara bakalım…
Canon EOS M5 : “sadece gövde” – 5.000 TL !..
Olympus OM-D E-M5 Mark II “sadece gövde : 3.600 TL ( http://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=12594 )

1.400 TL. mizi cebimizde tuttuk ve incelemeye şimdi buradan devam edelim…

Şöyle kabaca özellikerinin listelendiği bir incelemeye bakalım.
http://cameradecision.com/compare/Canon-EOS-M5-vs-Olympus-OM-D-E-M5-II

Gördüğünüz gibi genel olarak Olympus OM-D E-M5 Mark II daha iyi. Çok büyük bir fark yok gibi görünüyor. Tabi 1.400 TL. bizim için ufak bir fark ise ?
 
Birkaç bahsedilmeyen detaya değinelim. Örneğin Olympus OM-D E-M5 Mark II’de gövdede 5 eksenli titreşim önleme özelliği var iken Canon EOS M5’te yok !.. Bunu da çok net biçimde dillendirmiyorlar, varmış gibi konuşup geçiyorlar. Evet Canon EOS M5’te bir 5 eksenli IS var ama bu özellik yazılımsal ve sadece video kayıt yaparken çalışıyor ve bu fiziksel bir yeteneği değil ! Yazılımsal… O ise OM-D E-M5 Mark II’de kullanıcı özellikle kapatana kadar tam zamanlı videoda ve fotoğraf çekiminde aktif 5 eksenli IS var. Bu size eski filmli makinaların lenslerini de kullanırken 5 eksenli IS ile titretmeden fotoğraf çekebilme imkanı veriyor.
- Olympus OM-D E-M5 Mark II su, toz ve donmaya karşı yalıtımlıdır. Yağmur altında, karda tipide fotoğraf çekebilirsiniz. -10 derecede donmaz çalışır. Canon EOS M5’te bu özellikler yok.
- Olympus OM-D E-M5 Mark II gövdede “sensör shift” özelliği ile sabit sahnelerde (yani hareketli objelerin olmadığı çekimlerde) 40 mp. çözünürlükte fotoğraf çekebilir !
- Olympus OM-D E-M5 Mark II gövdedeki “focus stacking” özelliği ile makro çekimlerde otomatik kullanıcının belirlediği adette farklı odak noktaları ile bir dizi fotoğraf çekerek makro çekiminde objenin tümünün net olmasını sağlayan bir yeteneğe sahiptir. Yine gövdede bulunan “Live composite” özelliği ile uzun pozlama, ışık boyama, yıldız pozlama gibi çekimlerde büyük kolaylık sağlar kullanıcıya. (Bu iki özellik OM-D E-M10 Mark II’de de vardır)

Ayrıca belirteyim… Olympus uyumlu lens sayısı 84’ün üzerinde iken Canon EOS M5 uyumlu lens sayısı 11 adet.




22 Aralık 2016 Perşembe

Nikon D5600 - D5500 - D5300 - D5200 - D7200 - D7500 karşılaştırması !..



Nikon UK resmi sitesinde gövdeleri seçip yanyana en detaylı şekilde özelliklerini karşılaştırabiliyorsunuz ! Benim gördüğüm en kılcal detaylı karşılaştırma vakası budur.

http://www.europe-nikon.com/en_GB/produ ... SLR.page?#

Karşılaştırmak istediğiniz modellerin "Compare" kutularını aktive ediniz. Sayfanın en sağda-en altında minik kamera ikonunda seçtiğiniz kadar model sayısını gördüğünüz ikona basıp detaylı özellik karşılaştırmasını incelemeye devam ediniz !..

Nikon USA'da da vardır tabi .


Pixellere dikkat ! Nikon D7200'deki sensör Nikon D3400'de kullanılmış !..


Makinamı aldım hangi lens(ler)i önerirsiniz ? Ekipman hastalığı

Autumn colors on plant - #m43turkiye

Fotoğrafı bokehten ibaret zanneden, kit lensleri "çöp lens" diye tanımlayan zihniyetteki insanları hiiiç kaale almayın !..
Herşeyi satın alınacak daha iyi ekipman ile elde edeceğini zannedenlerin aklını ve yolunu takip etmeyin...

Şöyle kendiniz de bakın, kit lensler ile neler yapılıyormuş gözlerinizle görün. Lafa değil, kullanmasını bilenin elinde makina ve kit lensin yaptığı işin sonucu bunlar.
https://forum.donanimhaber.com/18-55-lensler-ile-cekilmis-fotograflar--58072200-49
ve
http://m43turkiye.com/viewtopic.php?f=46&t=83

Zaten büyük popülasyonu olan forumlarımızdan birisi ticaret mekanı gibidir. Büyük paralar döner orada. Reklam verenlerin sözü geçer. Reklam verenlerin üye kılıklı avcı görevlileri vardır. Onlar yetmezmiş gibi bir de marka fanatikleri doluşmuştur. Hemmen ekipman önerilir. Daha dün makinasını alana hemen lens önerilir. Vatandaş daha oto ayarda çekmeye başlamış "Kit lensi at sen bilmem şunu bunu al" denir. %99 paylaşılan fotoğraflara "iyi, çok iyi, beğendim, harika" falan denir. Eğer doğru düzgün eleştiri yapsan cevap "Saygı duyuyorum ama benim tarzım bu", "Ben böyle çekiyorum, "Ben o kuralları iplemem" falan gibi hemen savunma ve saldırıya hazır moda girilir [:D]

Elinizdeki makina hakkında modele ait ciddi anlamda doğru-düzgün bir eleştiri yapamazsınız. Yaparsanız konudaki fanatikler sizi aforoz eder, saldırır, konu makina hakkında konuşmaktan çıkıp şahsınız hakkında ileri-geri konuşmaya çevirilir. %100 dediğiniz doğrudur ama şu Muaviye ve deve hikayesindeki gibi çoğunluk haksız olduğunuzu söyler, entrikalar-iftiralar bile peşi sıra dizilir.

Hikaye : https://indigodergisi.com/2014/04/deve-disi-degildir/

Bu da bir örnek ,
http://chaoticmind75.blogspot.com/2013/08/my-technique-for-snowflakes-shooting.html

Canon A650 IS kompakt ile neler çekiyor bakın. Buralarda haldır-saldır ekipman al diye konuşanların, ellerinde 3-5 bin liralık ekipman olanların bir tanesinden şöyle bir fotoğraf göremezsiniz. Gömmüştür kafayı bu pazar yerine, ancak bu ne ile yapılır ki "makro lens" alırsa yapacağını zanneder, yoksa yapamayacağını.

Yine birkaç farklı örnek de görmenizi isterim. m43 sistem 2x çarpanlı ve vizörsüz bir makinada kit lens ile bakın neler çekmiş vatandaş ?
http://fotoptik.blogspot.com/2015/02/olympus-pen-e-pl514-42-r-ii-kit-lens.html


Skyscraper from bottom
Böyle fotoğraflar çekebiliyor musunuz kit lensinizle ? Hele hele bir de bundan daha büyük sensörlü APS-C (Nikon yada Canon'unuz var ise) ?!
Peki bunlardan daha iyilerini de çekebiliyor musunuz ?
http://fotoptik.blogspot.com/2015/01/olympus-14-42mm-f35-56-ii-kit-lens-ile.html


20 Aralık 2016 Salı

Hangi fotoğraf makinasını almalıyım ? Fotoğraf makinası almadan önce

Hangi fotoğraf makinasını almalıyım ? Fotoğraf makinası almadan önce son hareket !
Bu soru herhalde yıllardır en popüler sorulardan birisi. Epeyce bir süre daha popüler olacaktır. Benim pek rastlamadığım farklı bir önerim olacak ki çok önemli bir detaydır bu.

Artık günümüzde her makina üreticisi orijinal ana dilinizde ürüne ait kullanım kılavuzunu online PDF olarak yayınlıyor. İşte makina tercihi aşamasında ürünlere ait kullanım kılavuzlarını da indirip inceleyin. Çünki hiçbir incelemede kullanım kılavuzlarında bulabileceğiniz kadar detaylı bilgiye ulaşamazsınız. Hele ki günümüzde inceleme adı altında yayınlanan ürün reklamı tadındaki tanıtım yazılarında ! Eksik olmasının ötesinde yanlış bilgiler bile veriliyor bu tür reklam kokan hareketlerde.

Örnek olarak size birkaç markanın kullanım kılavuzlarını indirebileceğiniz linklerini de vereyim,

Olympus Türkçe kullanım kılavuzları için :
https://www.olympus.com.tr/site/tr/c/cameras_support/downloads/index.html

Nikon Türkçe kullanım kılavuzları için :
http://downloadcenter.nikonimglib.com/tr/index.html

Canon Türkçe kullanım kılavuzları için :
https://www.gorselakademi.net/kullanim-kilavuzlari/

Bir de ilginç bir olay yaşamıştım. Bir markanın tanıtımını yapan ve hatta son dönemin meşhur sıfatı "ambasador" u olan birisine "Neden bu markanın ürünlerinin Türkçe kullanım kılavuzlarına online erişemiyoruz ?" diye sorduğumda bana çaktırmadan kaçakçı demişti ! O ise asla öyle bir durum yok. Olsa bile marka buna göre hareket etmemeli. Dünya'nın her yerinde (örneğin Almanya'da) bir çok Türk vatandaşı yaşıyor. Bu insanlar bu markaya ait ürünleri yaşadıkları ülkede resmi garantili olarak alıyorlar ama kullanım kılavuzu anadillerinde ürünle gelmiyor. Ne ise ki artık böyle bir sorun kalmadı sanırım.

Pentax Türkiye resmi sitesinde kullanıcı kılavuzlarına ulaşabileceğim bir link falan göremedim !

Panasonic Türkçe kullanma kılavuzu konusunda eksik sanırım !..
http://panasonic.eu/downloads/tr_TR/popup.html
Sitesi var, sitede Türkçe kullanım kılavuzları yok gibi.

17 Aralık 2016 Cumartesi

Bu kaçıncı RAW konusu ?

Evet, RAW'la sıyırdım gibi bir duırum görüyor olabilirsiniz ! Tabi işin aslı öyle değil. Sadece halen RAW işleme ve de en çok kullanılan program Photoshop hakkında ileri-geri konuşulduğundan ben de bir nevi eski yazdıklarım belki görülmüyordur diyerek tekrar konuyu gündeme taşıyorum !..

Öncelikle Photoshop değil herşey. Başka yazılımlar da var. Bir de RAW işleyecekse kullanıcı ben tecrübelerime dayanarak kesinlikle ürünle gelen üreticinin kendi yazılımını kullanmaması çok iyi olur. Çünki eğer makina-marka-sistem değiştirir ise o programda bildiği herşey yok oluverir. Bu nedenle RAW işlemek için bir program şart. (Yeni çıkan bir program Affinity Photo ilginç. Photoshop gibi sürekli sağıldığınız bir işleyişi yok öncelikle. Alıyorsunuz ebedi o ödediğiniz ile başka bir şey ödemeden kullanıyorsunuz ! Şu günlerde de indirimde 40 us$ . Yine RAW işlemesini Adobe camera RAW'dan daha başarılı bulduğum bir program da DxO Mark Optics 11.3 yani güncel sürümü. Çok acayip noise giderme ve keskinlik algoritması var. Fakat bu program sağlam sistem istiyor. Benim çift çekirdekli 2.8 ghz + 2x4 gb. DDR3'lü sistemde detaylı işleminden geçen 16mp. bir RAW'ı 4-5 dakikada işliyor ! Bence değiyor ama her fotoğrafıma bunu kullanamyacağım bu hızda. )

Sonra üretici bana göre foto makinasını ille de belli seviyedeki fotoğrafçıya satmadığından mecburi jpeg işleyen makina olayını veriyor. Filmi makina zamanlarında da herkes RAW işlemeyi bilmiyordu ki. Millet çekip çekip filmi görütüp RAW işlemeyi bilen fotoğrafçıya vermiyor muydu ? Fotoğrafçı filmi işleyip-basıp vermiyor muydu !.. Ayrıca ileri amatör vb. de olsa haydi çektiği an ne olmuşu görmek için de jpeg'e ihtiyacı var ona da tamam ama RAW çıktı veren bir makina alıp da RAW'ını kullanmamak bence örneğin "Ben buna 3.000 lira verdim 1 liralık kullanıyorum" demek gibi bir şey. Çünki foto makinalarını sınırlayan bir sürü etken var jpeg işlemeleri esnasında.

- Pil ömrü ( Bu nedenle kısa kes pil bitmesin )
- Aciliyet ( Hemen işle adam seri çekime aldı, bak şuna yaa ! Seri çekim olmasa bile hemen peşi sıra foto çekmek gerekiyor.)
- Yazılım ( Gövdelerdeki yazılımın yapay zekası, barındıkları fiziksel ortamın kapasitesi. Gövdede yazılım için ne kadar yer olabilir ? 1.5 gigabyte'lık Photoshop gibi bir yazılıma yer olabilir mi mesela ? Zeka falan da yoktur bu yazılımlarda. Senaryolar için tanımlanmış ayarları okur, gövdeden gelen ışık ölçüm vs. bilgisine göre uygular. )
- CPU gücünü de unutmayayım ! Bir PC yada laptop alıyoruz mesela işlemcisi 200-250 $ sadece. Sizce bir foto makinasının işlemcisi bu güçte ve bu fiyatta bir şey olabilir mi ? Hem onun da barındığı ortam sebebi ile sınırları var. Az yakacak ki pilden yemiyecek, alan dar ufak olacak. Gerçi bir işlemci yapıyorlar Digic 6 misal adam kompakt'ta da onu kullanıyor kafam kadar d-slr'da da !.. E bu ne diyor bize ? Demek ki o işlemciler öyle çok süper bir şey değil, değil ki bazı modellerde çift işlemci de oluyor mesela.

Dolayısı ile RAw çıktı veren makina aslında yaptığı en iyi işin bu olduğunu gösterir. Üreticinin ayarladığı yazılım ile RAW işleyince makina "Ah işte bunda Photoshop yok bu gerçek foto, bu aslı, bu doğrusu" falan gibi düşünmek yanlış. Tabi böyle düşünmemize neden olan abartılı RAW işleyen kullanıcıların olması.

Hiçbir alet bugüne kadar gözümüzün gördüğünü fotoğralayamamıştır ki ! Filmi zamanlarda dahi bir sürü etken vardı ki neden mesela günümüzde dijital fotoğraflar için film efektlerini uygulayabildiğimiz eklentiler yayınlanıyor ? Dolayısı ile eğer alet benim kontrolüm dışında kendisi fotoğrafı işiyor ise buna "SANAT" diyeceğiz ama kullanıcı, insan işlediğinde ise "YAPAY" mı diyeceğiz !!! Gülerim ben şimdi tutmayın. Artık "Bu Photoshoplu" veya "RAW işlemiş tabi seni gidi senii" gibi düşünmekten ve konuşmaktan çıkmalı bence. Bu olması gereken. Bana göre çok farklı işlemiş ise bir kullanıcı nasıl ki bir fotoğrafın kompozisyon açısından veya teknik açıdan yorumunu ve eleştirisini yapıyor isek onun da yaparız ama RAW işlememeli, Photosop veya benzeri program kullanmamalı falan gibi düşünceler saçma. "Vaktim yok uğraşamıyorum" de tamam öyle ise kim ne der ? "Bilmiyorum ve öğrenmekle de uğraşamam ben RAW işlemeyi, jpeg geldim jpeg giderim" de tamam... Fakat yapmıyorsun yada yapamıyorsun diye yapana "Tü kaka" demek veya o gözle bakmak ne diye.

DxO Optics v11 incelemeleri :
http://www.amateurphotographer.co.uk/accessory_reviews/dxo-opticspro-11-91033
ve
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2429131,00.asp



8 Aralık 2016 Perşembe

Shutter ömrü ne, shutter count, perde ömrü, perde sayısı kaç ? Bakalım bunlar ne feci şeyler ?!

Shutter ömrü ve shutter sayısı hakkında biryerlerden birşeyler duydunuz ve ezberlediniz mi ? Bir de böyle bakın.
Perde ömrü ve perde sayısı hakkında biryerlerden birşeyler duydunuz ve ezberlediniz mi ? Bir de böyle bakın.

Video linki : 
https://youtu.be/l_MpJ4QduMk

Örneğin halen bazılarından "Aynasızlarda perde ömrü yok" şeklinde yanlış bir bilgiye sahip olduklarını görebiliyoruz. Vatandaş herhalde "shutter" diye ezber ediyor ya, onu "ayna" da sanıyor. Shutter : perde , ayna ise "Mirror" aynasızlara da bu açıdan genel bir isim de "Mirrorless : Aynasız" verilmiş. "Shutterless : Perdesiz" değil yani.

4 Aralık 2016 Pazar

World's cheapest OM-D E-M1 Mark II in Turkey !..


World's cheapest OM-D E-M1 Mark II in Turkey !..



Links :

FotoZeynep.com.tr-Turkiye : www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&p...
-
USA B&H - www.bhphotovideo.com/c/product/1283565-REG/olympus_om_d_e...


İnceleme ve karılaştırmalardaki bir eşitsizlik !..


Karşılaştırmalardaki bir adaletsizliği de ben dile getireyim !..

Şimdi kullananlar bilir, biliyorlar... 5 eksenli IS'i olan bir gövdeniz var ise ne kazanıyorsunuz ? Otomatikman ISO'yu daha düşük tutarak fotoğraf çekebilme imkanı = daha grensiz(kumsuz, noise'siz) + net + temiz bir fotoğraf. Değil mi ?

Peki öyle ise inceleme sitelerindeki 5x IS'li makina ile 2x IS'li ve hatta hatta bazı markaların gövdede IS yok+kit lensi bile IS'siz modelleri de satılmakta halen !.. Bunlarla kıyaslanması günlük yaşamda pek yaşanmayan bir durum.

O vatandaş IS'im yok diye belki ISO 1600'e çıkıyor ve gren gren, kum tepeleri, nooo ise'li fotoyu çekiyor. 5 eksenli IS'i olan vatandaş 100 liralık manuel lens ile ISO 400'de onunkinden daha temiz, net fotoğraf çekiyor mesela ?!

5 eksenli IS konusunda bir kullanıcı incelemesine de şuradan ulaşabilirsiniz, enstantane(perde hızı) değerlerine ve ISO'ya dikkat ediniz.
http://kirlisensor.com/bilgi-deposu/olympus-sistemlerde-5-eksen-titresim-onleme-incelemesi/
Bu özel ve yararlı incelemesi için “Özen” arkadaşımıza teşekkür ediyoruz…
NOT : Bakınız Türkiye’de kimi fotoğraf makinası pazarlayan mağazalar doğal olarak online sayfalarında da inceleme adı altında yayınlar yapıyorlar. Sizce bunlar bir incelemeye mi benziyor yoksa inceleme olmaktan çok uzak, birer tanıtım, bir reklam gibiler mi ?!

Gövdede 5 eksenli IS olan modellere bakalım ?
Olympus OM-D E-M1 ve E-M1 Mark II
http://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=15227
https://www.dpreview.com/reviews/olympus-om-d-e-m1-mark-ii
Olympus OM-D E-M5 ve E-M5 Mark II
http://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=12594
http://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=15225
http://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=12600
Olympus OM-D E-M10 Mark II
http://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=14139
http://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=15111
Olympus PEN-F ve Olympus PEN E-P5
http://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=14231
http://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=11196
Panasonic Gx85, Panasonic GX8
https://www.dpreview.com/products/panasonic/slrs/panasonic_dmcgx8
https://www.dpreview.com/products/panasonic/slrs/panasonic_dmcgx85
Sony Alpha 7R II, A7S II, Sony Alpha a99 II ve Sony a6500
http://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=14975
http://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=13338
Pentax K-1
https://www.dpreview.com/products/pentax/slrs/pentax_k1
Canon EOS M5 ( Var gibi ama yok !!! Canon EOS M5 ile algı oyunu yapmış. Bir 5 eksenli IS muhabbetidir dönüyor. O ise bu olay diğer markalarda olduğu gibi gerçekten fiziki bir işlevi olmayan, yazılımsal ve sadece video kayıt esnasında işleyen bir program. Gerçekte, fotoğraf çekiminde hiçbir etkisi olmayan bir şey bu ! Aman dikkat !!! )
https://www.dpreview.com/products/canon/slrs/canon_eosm5

1 Aralık 2016 Perşembe

Olympus OM-D E-M5 renk sapması konusunda ne durumda ?

Fotoğraf makinalarının bir de bu renk sapması olayı var.
Bu konuda henüz çok detaylı araştırma yapmadım ama ulaştıklarımı paylaşayım.

Örnek 1.

Bu görseli aylık bir PDF derginin 2015 yılı sayılarından birisinde bulmuştum. Sanırım Whats Digital Camera idi dergi. Görüleceği üzere en üstteki kutuda PM2 renk sapması konusunda çok da sapkın bir ruha sahip değil. En iyi 2'inci sırada.

Örnek 2.
Şu sitede de gövdelerin verdiği renkler ayrıca inceleniyor.
http://www.imaging-resource.com/PRODS/omd-em5/omd-em5A5.HTM
Göreceğiniz gibi renk canlılığı %6 gibi fazla, portrelerde biraz "little bit" diyor sıcak renkler, Hue'de 3.91 değer ile bir çok gövdeden çok daha iyi bir değerde diyor site. "Much better" !

Peki, biz bu değerlerin çok daha iyi yada iyi mi - kötü mü olduğunu nasıl idrak edebiliriz ? Elbette ki kıyaslama, karşılaştırma ile ! Bakalım bu site başka birkaç markanın modeli hakkında ne veriler sunuyor bize şimdi.

Örnek 3.
http://www.imaging-resource.com/PRODS/pentax-k3/pentax-k3A5.HTM

Renk canlılığı %11 fazla diyor. Sapma E-M5'ten fazla.
Portre ten tonlamasında yeşile çalıyor diyor.
Hue'de renk sapması 6.01 ile günümüzün bir çok d-slr'ının gerisinde diyor !

- Şimdi E-M5 daha iyi diyebiliriz en azından Pentax K-3'ten !.. 

Canon 70D'de renk sapması durumuna bakalım şimdi de...
http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-70d/canon-70dA5.HTM

%10.2 diyor ki coşmuş Canon 70D renk sapmasında. Hue'de 3.93 sapma ile çok minicik de olsa Olympus OM-D E-M5'in gerisinde. Yani yukarıda "Günümüzünbir çok d-slr'ından iyi" demesi doğruluk kazanıyor bu 2'inci örnekle de !.. 

Canon 80D renk sapması ne durumda ?
http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-80d/canon-80dA5.HTM

Renk canlılığı(Saturation) %6.7 ile E-M5'in gerisinde.
Hue'de 3.8 sapma ile E-M5'in önünde. 

Nikon D5500'de renk sapması durumu ne bakalım,
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d5500/nikon-d5500A5.HTM

Renk canlılığı %12.8 ile en ciyaklayan Nikon D5500 oldu şimdi buradaki örnekler içinde !
Hue'de sapma ise 6.64 ile en sapkını yine Nikon D5500 oldu !.. 

Netice ?!
Olympus OM-D E-M5 renk sapması konusunda en iyilerden birisi. 

Diğer yeni OM-D Mark II'ler de çok az farkla daha iyiler. Bakınız,
http://www.imaging-resource.com/PRODS/olympus-e-m10/olympus-e-m10A5.HTM
http://www.imaging-resource.com/PRODS/olympus-e-m5-ii/olympus-e-m5-iiA5.HTM