27 Mayıs 2015 Çarşamba

Samsung NX500 meydan okuyor ! Canon 750D, Nikon D5500, Sony A600 karşısında !..

Samsung NX300 modelini NX500 modeli ile yakın geçmişte güncelledi. Genel olarak bu güncellemenin oldukça başarılı olduğuna dair yabancı incelemeler yayınlandı. Samsung lensi değiştirilebilir dijital fotoğraf makinası alanında da iyi işler çıkartabileceğini zaten NX300’de göstermişti. NX500 ile tecrübesini artıran, kusurlarını görüp dersini iyi çalışan Samsung NX500’de çok büyük gelişmeler katetmiş. Zaten aynasızlar genel olarak D-SLR’ların piyasaya hakim olmaları sebebi ile bana göre daha ataklar. Çünki bu piyasada var olmak için fotoğrafçıların dikkatlerini çekmek, ezberlerini bozmak zorundalar. Gördüğüm kadarı ile de piyasanın hakimi D-SLR üreticileri de halen ürettikleri her modelin “En çok satan” olacağı öngörüsü ile büyük bir rehavet içindeler !.. Gıdım gıdım tüketiciye sunulan gelişmeler, hatta bazı durumlarda sensör başarısı açısından yerinde saymalar aynasızlara avantaj vermek gibi de oluyor.

Bir kesitini gördüğünüz bu karşılaştırmanın çok detaylı, tam boyutta örnek fotoğraflarını da inceleyebileceğiniz kaynak aşağıda.
http://www.imaging-resource.com/PRODS/samsung-nx500/samsung-nx500-image-quality.htm
 
Tabi başta da dediğimiz gibi “Lensi değiştirilebilen” fotoğraf makinalarında bu değiştirilen parça “lens” de çok önemli. Hatta gövdeden daha da önemli ! Bu sebeple d-slr üreticileri gerek kendi üretimleri ve gerekse harici üreticiler tarafından üretilen lensler ile çok zengin çeşitliliğe sahip olmalarından dolayı esas gücü elinde tutuyorlar. Ancak son 3 yıldan bu yana gittikçe artan harici üreticiler aynasız sistemler için de lensler üretmeye başladılar. Tabi şu an için ancak m43 sistem üreticilerinden Olympus ve Panasonic için en zengin lens seçeneği olan aynasızlar diyebiliriz ve hatta d-slr’lar ile lens seçenekleri konusunda nerede ise çok yakındır  da denebilir. Sony ve Samsung aynasızları lens çeşitliliği bakımından henüz bu kadar zengin değiller. Yine de Sony ve Samsung bu konudaki durumlarının gayet farkında olarak yeni lensler ile fotoğrafçılık alanında daha güçlü bir konuma gelebilmek için yeni lensler üzerinde çalışıyorlar. Giderek artan tüketici bilgilenmesi ile bu ürün sınıflarına eğilimi ile de tahminim önümüzdeki 2 en çok 3 yıl sonra aynasızlar için lens konusu bir zayıf yön olarak kalmayacaktır diye tahmin ediyorum. Ayrıca Fujifilm X serisi de lens çeşitliliği olarak gayet tatmin edici bir durumdadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder