3 Ocak 2015 Cumartesi

Canon 650D mi Sony s5100 mü !

"Canon 650D mi Sony s5100 mü !" Böyle bir soruya rastlayınca, olur ya düşünenler, kafasında soru işareti olanlar olabilir diye örnek olması açısından paylaşayım dedim düşüncelerimi. Elbette kaynaklar da sunarak.
-
Konuya şuradan yola çıkarak değinmek istiyorum. Bilmem anımsar mısınız, duydunuz mu ? 2-3 yıl evvel idi sanırım Olympus büyük bir mali kriz yaşadı. Sony bir bölümünü satın aldı falan gibi bir olaylar oldu. Geçen süreçte takip edip rastladığım bazı haberlerde Olympus'un pen serisi satışları konusunda Asya'dan memnun olduğu ama Amerika'da satışların düşük olduğunu okumuştum , sanırım 1 yıl önce idi. Şimdi bunların belgesini veya kaynağını araştırıp bulamayacağım ama sanırım ille istenir ise bulurum. Buna karşın Canon ve Nikon'da yıllardır herhangi bir mali kriz, ürün satışlarına dair bölgesel falan bir durum raporu, özeleştiri falan duymadım. Duymuş olan var ise paylaşır ise bilgileniriz. Öte yandan misal yeni bir model olan Nikon D750'de, D600'de, D7100'de falan yağlanma, flare oluşturma vb. gibi sorunların olduğu kanıtlanmış bir gerçek. Canon'da bildiğim benzer meşhur sorun yok. Bir en son anımsadığım 650D'nin bir dönem üretilen serisinde grip plastiğinin alerji yapması vakası vardı onu da hal ettiler.

Bunları niye anlattım ? Bir site hangi gerekçelere dayanarak bir markayı kötü gösterir sizce ve bir diğer markayı ise iyi gösterir. Burada "kötü gösterme" ve "iyi gösterme" tanımlamam anlaşıldığı üzere kasıtlı olarak gerçeği yansıtmamayı belirtmek için kullanıldı. Bir yandan şöyle bir düşüncem oldu "Bu markalar Dünya çapında siteler ne ispat ederler ise etsinler, yalan yada doğru ne derse desinler zaten peynir-ekmek gibi satıyorlar. Ne diye inceleme siteleri ile polemiğe girsinler" ;) Peki ya farklı bir bakış açısı ile bakar isek... Parası mı yok, kalemşör siteler bulamıyorlar mı ? Hatta bir dönem kendilerine göre "markayı kötülüyor" diye dava etme durumunun bile yaşandığını bilenlerimiz vardır. Yani, eğer bariz bildikleri bir "kötü gösterme" vakası var ise haklarını arama imkanları da var. Kaldı ki birkaç küresel vakadan da biliyoruz ki bu firmalar böyle şeyleri pek de es geçmiyorlar.

DxO mark sensör ve lens başarımını ölçen bir inceleme sitesi. Bir ürünün gövde olarak komple başarımını test etmiyor. Dpreview ise ürünü komple ele alıyor ve genel bir başarım testi sonucunu bize sunuyor.
Örnekler verecek olur isek...
http://www.dxomark.com/...ny-NEX-5N___895_840_737
Dxo mark , Canon 70D'nin sensör başarımını 68 puan olarak ölçmüş !
Dpreview , Canon 70D'nin gövde başarımını 83 puan olarak ölçmüş ! ( Kaynak : http://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-70d/18 )
Buna karşın
Dxo mark , pen e-pm2'in sensör başarımını 72 puan olarak ölçmüş ! ( ki Canon 70D'den iyi diye direk inkar edilen bir durum fakat göz ardı edilen bu sonuç sadece sensörün başarısı. Komple makinaya bakalım)
DPreview , pen e-pm2'in gövde başarımını 77 puan olarak ölçmüş ! Canon 70D'nin gövde başarımını ise 83 puan !.. Velhasıl Olympus pen e-pm2 Canon 70D'den komple ürün olarak önde değil imiş ! ( http://www.dpreview.com/reviews/olympus-e-pm2/9 )

Bir de bu inceleme siteleri nasıl incelediklerini, neleri kriter aldıklarını, neler kullandıklarını vb. paylaşırlar. Detayları ile sunarlar. İnkar edenler ise misal şurada karışaltırmasını paylaştığım ürünleri olabilecek en eşit şartlarda karşılaştırıp bize bu karşılaştırmalarının detaylarını verebiliyorlar mı ? Yani hani sunulan kanıtların karşısında iddia ettikleri şeye dair mantıklı, görsel kanıtın verebiliyorlar mı ? Ben şu sonucu aldım ama şu şartlar altında diyebiliyorlar mı ? Benim bildiğim en basit mantık işleyişine göre iddiası olan iddiasını deliller ortaya koyarak gösterir. Birisi ki bu birisi söz konusu inceleme siteleri bunu yapıyor mu ? E yapıyorlar! Karşılığında aksini iddia edenler en azı ile aynı şekilde deliller koymalı ki laftan öte inanılır olsun iddiaları. 

-
"E efendim bilmem ne markanın kit lensleri daha kalitesizmiş deniliyor" 

Kit lensler ile arada fark yok ise bile arada bir farkı olacak, o da en azı ile taşınabilirlik ve her ortamda kullanılabilirlik. Verdiğiniz para ile evde yatan arslan mı yoksa iş görecek olan gezen tilki mi daha makbuldür ? Herhalde fotoğraf makinasını alma amacımız sadece boş vakitlerde ve uygun ortamlar olduğunda kullanmak değildir. Bu durumu göz önüne alır isek lensler ile aynı kaliteyi elde edecek olsak dahi Sony aynasız öne çıkar bana göre. Ayrıca kullanıcıların genel olarak bahaneyi "kit lens" te araması büyük bir çoğunluğu kit lensin yeteneklerini keşfetmeden başka lenslere yönelmeleri ile devam ediyor. Benim şahsi tecrübelerime göre kit lensler fiyat/performans olarak harika olduğu yönünde. E tabi benim gibi 5 yıl kit lens kullanınca kit lens cambazı olunuyor sanırım. Tabi bu süreçte gövdeyi ve fotoğrafçılığın temel kurallarını da mecburen daha iyi öğreniyorsunuz. 

Eğer ki bir makina aldınız, misal Canon 650D. Devam edebilecekseniz (taşıma ve her ortamda kullanma sorununu görmezden gelerek) zaten böyle bir değişimden doğacak extra masrafa hiç gerek yok bence. Fakat, görmedik ve bilemiyorum... sizin mevcut elinizdeki ekipman ile yaptıklarınız, ekipmanı ne denli verimli kullanabildiğiniz meçhul şu durumda. Yeni başladığınızı düşünerek konuşur isek sizin kit lens ile alacağınız epey uzun bir yol var. Ayrıca çoğu kullanıcı kestirmeden zirveye zıplamayı düşünüyor. Gördüğüm kadarı ile forum başlıklarında gördükleri bazı fotolar için "Hocam hangi ayarları kullandın ?" klasik sorusunu sorup bekleyene kadar ve neticede hiçbir şey elde edemeyeceğiniz bu nafile çırpınışlar için harcadığınız zamanı elinizdeki ekipmanı daha verimli kullanmak için harcasanız eminim şu ana kadar baya bir yol kat etmiş olurdunuz. Zaten kullanmayı bilmeden, fotoğraf çekmenin teknik temelini bilmeden sadece test sonuçlarına göre o modelden bu modele geçerek daha iyi fotoğraflar çekmeniz mümkün olmayacaktır. Üstelik dediğimiz gibi arada dağlar kadar fark da yok ise ?!  Misal neden bir objeyi önünüze koyup farklı diyafram, iso, milimetrelerde çekimler yapmıyorsunuz ? Kit lens ile makroya yakın yakın çekim denemeleri yapmıyorsunuz ? Ben olsam madem o kadar para saydım, o ürünün suyunu çıkarırdım. Kol saatine makro, cep telini farklı açılardan fotolama, ne bileyim işte biblo, oyuncak vb. fotolama, saksıda çiçek vs. var ise, masa lambası ışığı ile farklı açılardan ışığı verip obje fotolama, merkez ağırlıklı ışık ölçümü modunda aynı sahneyi çekme, pozlama telafisi ile - pozlama ve + pozlama yaparak aynı sahneyi fotolama gibi şeyler deneyip daha sonra bunları "an" yakalamak için uygulamaya koymuşumdur. Misal pozlama telafisi ile - pozlayarak ve merkez ışık öçlüm(veya spot) seçeneği ile elde 1/10 perde hızı ile net çektiğim fotoğraflarım oldu. Evvelce bunları bilmez ve 1/60 ile bile titrek fotolar çekerdim. Makina kadar iyi miyiz biz ? Bu sorunun cevabını veriniz kendinize bir de...
-
Misal bu 1/30 perde hızı, spot ölçüm, kit lens ve elde çekim.
 

  Piotrkowska Night-ready for new year
Spot ışık ölçüm mod , 1/8 perde hızı ile elde çekim, kit lens 14-42 R II
Poznanskiego Palace - on hand with kit lens
Netice... "Gezen tilki yatan arslandan iyidir" öyle ise eğer özel bir amacınız yok ise ki bu özel amaçtan kastım ürünün detay özelliklerindeki farklar sizin bu özel amacınız için size özellikle gerekli değil ise (işte ne bileyim, harici mikrofon takmak mesela) bugün artık gezen tilki "aynasız"lar yatan aslan "d-slr"lardan çok daha iyi birer tercih durumundadır bana göre.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder