11 Mayıs 2013 Cumartesi

Çok bilen cahil eder kendini bir güzel rezil !..

Birisi demiş ki...
bakıyorum da herkes delirmiş...
başlık ney? başlıkta tartışılan konu ney?
gereksiz gereksiz tartışmalar, birbirine üstün yorum yapma çabaları, az çok bilgi yarıştırmalar. falan filan...
bence fotoğraf anı yakalamaktır. o anı ölümsüzleştirmektir. bu yüzdendir ki, fotoğrafın kalitesi kompozisyonla ölçülür. anlatılmak istenenin ne kadar önemli olduğu ile alakalıdır fotoğrafın kalitesi.
istersen en iyi ff makinaya sahip ol en iyi lenslere sahip ol ve bunlarla çektiğin fotoğrafın kompozisyonu kötüyse o fotoğraf sadece dijital bir çöpten ibarettir. ayrıca fotoğrafı bastırmadıktan sonra o fotoğraf sadece dijital kirliliktir.
soruyorum şu "yok kumlanmaymış, yok mercimek sensörmüş, yok bıdı bıdı bıdı'cılara; şu aşağıdaki resimlerdede hangi kumlanmadan bahsedeksiniz.




daha çok örnek var. en bilinenlerini verdim. ibret olsun diye.

bu da başka manidar güzel bir örnek.

http://www.youtube.com/watch?v=NJ90fG5mvsU her nekadar reklam filmi de olsa.

ayrıca soruyorum şu ahkam kesenlere çok bilenlere. kaçınız bir foto sergisi açtı? kaçınız ödül kazandınız?
sergi açıp ödül kazananlar olabilir tebrikler. ancak bu sergiler de ya alınan ödüllerde fotoğrafın görüntü kalitesi miydi kriter?
diyorlar ya o mercimek sensörlü dslr-like makinalara 1400 tl verilmez diye. bunu diyenler kat be kat paralar ödeyip makina+ekipman alıyorlar üstüne görmemişlik yapıp imzalarında bunları utanmadan çantalarına kadar yazıyorlar.
sonra da yok efendim görüntü kalitesiymiş. ben imzalarda yeterince kalitesizlik gördüm.

neyse gelelim başlığın konusuna.
hx300'ü tavsiye ederim sx 50 yerine. çünkü sx 50 nin avantajları olan hotshoe ve raw ı kullanma ihtiyacı olan kişiler zaten dslr-like makina almazlar. şu da bir gerçek ki dslr i olup da ne hotshoe yu ne de raw ı kullanan kişiler de mevcut.
hx300 kolay kullanım isteyen fotoğrafa merakı olan amatörler için alınıp başka birşeye ihtiyacı olmadan uzun süre kullanılabilecek bir makina

Biri de cevap vermiş :
Saçmalamak zevklidir işte böyle. Her türlü görselin "görüntü kalitesi" ölçülebilir şekilde vardır. Yine her türlü görselin "sanatsal içeriği" de ölçülebilir şekilde vardır. Bir görselin görüntü kalitesi ile sanatsal içeriğini karşı karşıya getirmek ayrı iki durumu kıyaslamaya çalışmak gibidir. Dünya çapında bildiğim kadarı ile yaklaşık 30 küsür tane "dijital fotoğraf makinası inceleme" (dikkatinizi çekerim "fotoğraf inceleme" değil) sitesi mevcuttur. Bu sitelerden herhangi birisini bugüne kadar görmemiş olmanızı çok zor diye düşünüyorum. İşte buna rağmen yukarıdaki yorumu yapmanız sizin cehaletinizin tarafınızdan kanıtlanması olmuştur. Filmli makinelerin olduğu dönemde de mevcut makinelerin iyisi-kötüsü vardı. O zamanki şartlar başka detaylara göre ölçüm ve kıyaslanma yapılmasına sebep oluyordu. Günümüzde ise değişen koşullar nedeni ile fotoğraf makinalarının iyisi-kötüsü kolaylıkla bulabileceğiniz inceleme sitelerindeki gibi yapılıyor. Sizin gösterdiğiniz örnek fotoğraflar bir makinanın veya dönemi içerisindeki şartlar içerisinde ve o şartlar gereği, lensinin, filminin, banyosunun, baskısının test edilip sonucunu ölçüp bizim konuştuğumuz alanda örnek olabilecek fotoğraflar değil. Netice de işte tam burada. Siz ne dediğinizi bilmiyorsunuz. Bizim ne dediğimizi anlayamıyorsunuz. Bir başka kanıt daha size. Her yıl TIPA fotoğraf makinalarına ödül verir ! Sizin dediğinize göre bu yaptıkları saçmalıktan öte bir şey olamaz. Öyle ya fotoğrafa değil makinaya ödül veriyorlar ! Peki bunu nasıl yapıyorlar ? O makina ile çekilmiş içerdiği anlamın ve sanatsal olarak değerine bakarak mı yapıyorlar !? Bilimsel olarak, fizik ve matematik kanunlarıyla ölçülüp bilgi olarak insanların önüne sunulan veriler karşısında bilim ile hiç alakası olmayan sanatsal içerikli 2 örnek fotoğraf koyup da "siz ne diyorsunuz" dediğinizde sizin dediğiniz şey ensade ve normal ifade şekli ile "saçmalık"tır.
-
Yani sizin örneklerini koyarak söylediğiniz şey bizim söylediğimiz şeye cevap asla olamaz. Çünki aynı şeyden bahsetmiyorsunuz. Bunun ayrımını yapabilecek düzeye gelin bir hele siz... ondan sonra hangi konuda ne nasıl konuşulur yapabiliyor musunuz onu da görürüz. Öyle "ney", "zurna" çalmaya benzemez bu konular. Bilmiyorsanız bilmediğiniz konuda insanlara kasten yanlış bilgiler vermeyeceksiniz. Sırf kendinizi tatmin etmek için yada birilerini-bir yerleri memnun etmek için bu saçmalığı yaparım diyorsanız da cevabınızı bulursunuz.
-
Hobi amaçlı fotoğraf çeken herkesin ödül almasını beklemek, sergi açmasını beklemek  !.. Müthiş bir dehanın ürünleri bunlar. Oysa diğer yandan daha dün yeni makina alıp "Şu kadara şunu aldım 5 yıllık bilmem ne daha iyi çekiyor" diye başlık açan insanlar var iken sizin dedikleriniz eğlenceli bile değil ! Her yıl internet üzerinden bir çok ciddi fotoğraf yarışması yapılıyor. Dünya çapında insanlar buralara dijital ortamda fotoğraflarını yollayıp katılıyor ve ödüller kazanıyorlar. Size göre bu basılmamış ödüllü fotoğraflar çöp yani ! Peh peh peh !.. Neler oluyor hayatta...
-
Mesajın her yeri hazımsızlıkları sebebi ile hakaretlerle dolu. İmzaya ekipman yazmak "görmemişlik" imiş ! Yazık... insan cahil oldu mu işte bu kadar rezil edebiliyor kendisini. Orada amaç bu ekipmanlardan birisini almak isteyen var ise bana sorabilir, aynı ekipmanı olan var ise birbirimiz ile bilgi alış-verişi yapabiliriz !!! Gibi sebeplerledir. Hatta o sebepledir ki imzasına kullandığı PC'nin donanımsal özelliklerini de yazarlar ki misal o anakarttan almak isteyen veya olup da bir sorun yaşayan var ise gelir size sorar ! Hiç mi yaşamadınız ?! Bir insan bu kadar mı olmamış olabilir !..
-
Bir laf daha var. Gelip de söylenebilir diye şimdiden söyleyeyim. Der ki bu popülistler, tribünlere oynayanlar "Fotoğrafı makina çekmez , insan çeker". E haydi bakalım ver elindeki makinayı bana, çek bir fotoğraf makinasız ! İşte bu kadar mantık dışı bir lafı sırf laf ebeliği olsun diye, sırf birilerine(belki birbirlerine) yaranmak için söylerler. Ayrıca, insanlarla konuşmayı bilmiyorsanız onu da öğrenmeye çalışın. Sizin istediğiniz gibi konuşmayan herkese "delirmiş" diyerek hakaret etmeyi denediğinizde bu ancak sizin ne derecede öyle olduğunuzun kanıtı olur. Farkında bile olabilecek halde olmadığınız zaten tüm mesajınızdan da belli. 

Bunlardan forumlarda bir yığın var. Genelde onlar sizi bulurlar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder