17 Mart 2016 Perşembe

Fanatiklik nedir ? Fanatik kime denir ?

Fanatiklik veya fanatizm, Yüksek sempati ve sevginin bir marka, kurum ya da topluma mal olmuş birey üzerinde yoğunlaşmasına denir. Bu duyguyu yaşayan insanlara fanatik adlı verilmektedir.

Aşırı fanatik insanlar, çevresindeki doğru değerleri görmemekte, bunun yerine sadece kendi bildiği şekilde hareket etmektedir.

Kimi kesimlerce hoş karşılanmayan fanatiklik, buna karşılık çoğu zaman da desteklenmektedir. Türkiye'de fanatiklik; daha yoğun olarak spor ve siyaset alanında gözlemlenmektedir. Ancak bu saldırganlığa dönüşen ve çevresindeki değerleri görmekten yoksun olmak durumuna ise holiganizm denir. Fanatizm bir sevgi eylemi, holiganizm ise aşırı fanatizmin yarattığı saldırganlık boyutudur.

Kaynak : https://tr.wikipedia.org/wiki/Fanatiklik

Bu bilgiden sonra bakalım bir "Örnek Fanatik" nasıl oluyor ?

örnek fanatik yazdı:
"EM5 II çok iyi makine ama işte o sensör yok mu beni m43 'ten soğutan en büyük unsur. Bir kere bokeh olayını unutacaksanız. Bokeh için 75 1.8 almanız lazım ki FF karşılığı 150 3.6 hem açı hem de açıklık olarak çok iyi sayılmaz daha aşağıda zaten yok en iyi 25 0.95 var (FF 50 1.9 ) ( yine de aynı etkiyi vermez malum yığılma efektinden dolayı) aynı değerde bile FF'deki 3D etkisini alamazsınız. Ayrıca Dinamik aralık, renk derinliği, ve raw dayanıklığı ve tabi ki detay 5-6 sene önceki Aps-c makineler seviyesinde maalesef

Evet ışık alma, düşük distorsiyon, küçük lens gövdede is bunlar avantaj ama işte çıktılarda FF i zaten geçtim Aps-c tadı bile yok (Bunu uzun süre EM5 II denemiş biri olarak söylüyorum)

Ben sokakta da DR,renk, raw dayanıklılığı ve tabi ki duruma göre bokeh arayan bir kişiyim yok ben bunları takmam diyorsanız o zaman m43 şahane sistem

Bunun dışında yağmur çamur takılmam iki lens yeter sistem büyük olmasın derseniz A6000+24+50 kesinlikle F/P makinesidir ama aralıklı lens seçeneğim çok olsun derseniz tabi ki m43"

-
Doğru dediği şeyler var elbette. Bunun yanı sıra abartılı ve gerçeği yansıtmayan ifadeler de var. N'apalım ? Bu konulardaki doğru bilgileri verelim... Ne demiş "örnek fanatik" ?

* "Bir kere bokeh olayını unutacaksanız. Bokeh için 75 1.8 almanız lazım"

Frog on kid's bike
Rain drops on roof Because i'm happy
let's think
Deep Thinking.
Autumn Glow
Flaying with lego pilot
Manchester, England

...
Hiçbirisi 75mm. F1.8 lens ile çekilmemiştir ! Binlerce benzer örnek bulabiliyorsunuz flickr.com'da. Bokeh yok mu bunlarda ? Lens 75mm. F1.8 mi ?! Unutulmuş mu bokehler bu örneklerde ?

Başka ne diyordu "örnek fanatik" ?
* "Dinamik aralık, renk derinliği, ve raw dayanıklığı ve tabi ki detay 5-6 sene önceki Aps-c makineler seviyesinde"

Peki, bakalım ne oluyor, 5-6 yıl öncesinin d-slr'ları seviyesinde miymiş gerçekten ?


Çoğundan daha iyi. Hatta en iyi dinamik aralığa sahip sensör 2014 yılında çıkmış olan Olympus OM-D E-M10'da olduğu görülüyor mu ?
Kendiniz de karşılaştırın, kaynak: http://www.dpreview.com/reviews/olympus-om-d-e-m10/11

Tekrar anımsayalım, nasıl kişilerdi "Aşırı fanatik" olarak tanımlanan ifadeye uyan kişiler ?
"
Aşırı fanatik insanlar, çevresindeki doğru değerleri görmemekte, bunun yerine sadece kendi bildiği şekilde hareket etmektedir."

Örnek fanatik yazdı:Seni forumdan tanıyorum tam bir m43 fanatiği olduğunu da biliyorum bu yüzden seninle tartışmayacağım eline alırsın iki tane raw dosyası bakar çok rahat anlarsın hangisinde daha iyi aralık olduğunu ben bir sürü raw karşılaştırdım merak etme İşte Dpreview 'da böyle demekle olmuyor. Ben de DxO mark koyarım bak bakalım hangisinde ne kadar DR Color Depth var.  

Ouch ! Çok fena tehdit var ! N'apsak ki, sıvışma vakti geldi gibi görünüyor. Durun bakalım, biz bilgiyi kaynak göstererek paylaşıp bilgiyi konuşturuyorduk. Mesele şahsi kanaatlerimiz ile alakalı değildi. Öyle ise neden korkalım ki ! Haydi bakalım şu DxO Mark'a


Buyrun şöyle siz de direk kaynağından görün : http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Canon-EOS-750D-versus-Olympus-OM-D-E-M5-Mark-II-versus-Canon-EOS-70D___1010_1006_895


Peki acaba neden ? Belki şu sebeple olabilir mi ?!
Kaynak : https://www.apotelyt.com/compare-camera/canon-700d-vs-olympus-e-p5

Bir başka kanıtı yine kaynağını da vererek paylaşayım,


 Bu arkadaşımız gibi niceleri var. İnandıkları şey işte şu makina iyi + şu lens iyi diye ya içinde düştükleri gruptakilerden duyuyorlar yada çevreden ve bunlara sahip olduklarında gözleri inançları ile köreliyor gördüğünüz gibi. Şu 2 fotoğrafı şu çözünürlüğe rağmen şu kalitede biz görüyoruz. Bunun 18mp. halini ise bu fotoğrafı çeken bizzat gördüğü halde "50mm. lensin güzelliğini ortaya koyan" diye paylaşabiliyor ! ! ! Kaynak da şurada, kaynağını da vereyim : https://forum.donanimhaber.com/canon-eos-650d-kullanicilari-kulubu--67343153-244

Fanatik olmayınca (Aşırı fanatik olmayınca), bilgiden yana, doğrudan yana paylaşım yapınca herşey nasıl da otomatikman kendisini gösteriyor değil mi ?

Gelelim şahsi fikrime.
1. Elbette bokeh bakımından m43 sensör tamkare sensöre kıyasla daha az bokeh verir ama "bokehi unut" gibi bir ifade saf fanatik birisinin ifadesi olabilir.
2. Elbette "dinamik aralık" olarak da m43 sensör en iyiler arasında değil ama "5-6 yıl önceki d-slrlar seviyesinde" değil 2014-2015-2016'da çıkmış d-slr'ların kiminden iyi, kiminden geri ama genel ifade ile günümüz d-slr'larından geride değil.

Ayrıca "bokeh" = "iyi fotoğraf" olmasını gerektiren faktörlerden olmaz ise olmaz bir etken midir !? :) Bakalım mesela, en son worldpress basın ödülleri alan fotoğraflara,
http://blog.fotozeynep.com.tr/2016/02/21/word-press-basin-fotograflari-odul-alan-fotograflari-yayinladi/
Hepsinde arkaplan tümden yok olmuş mu !? Gördüğünüz gibi benim şahsi fikrim değil, gerçekte olmuş bir durum.
N.G. 2015 kazananlara bakın - http://photography.nationalgeographic.com/contest-2015/gallery/winners-all/1


Bilinçli olarak yapmadığım halde birkaç yıllık saha çalışmam neticesinde bugün sizlere şöyle birkaç madde ile bu tarz sahibi insanın davranış biçimini özetleyebilirim sanırım !..
1 - Kanıtlar hakkında konuşmazlar. Özellikle kanıtlar yokmuş gibi davranırlar.
2 - Direk şahsa saldırırlar.
3 - Kanıtları konuşmamak için bambaşka yönlere saparak dikkatleri kanıtlardan uzaklaştırıp kişiye yöneltmeyi hedeflerler.
4 - Üretmezler yada çok az üretirler. LAF üretimi konusunda ise iyidirler.
5 - Çoğunluğa güvenirler ve bu nedenle bir yada birkaç çoğunluğun üyesi olup çok çıkaracakları sesin doğru olmasa da doğruları bastırıp kendi eğrilerinin doğru olarak kabul edileceğine inanırlar.
6 - İnkarcılık olağan davranış biçimlerindendir. Dünya çapında onlarca inceleme yanlıştır. Önündeki TN panelli (sRGB'nin %72 rengini gösterebilen) ekrandan fotoğrafa bakıp inceleme yapan siteleri inkar ederler. İnceleme sitelerinin verdiği inceleme süreci hakkında hiçbir detay vermezlerken, hemen hemen hepsi hiçbir kanıt da sunamazlar inkar ettikleri inceleme sitelerinin karşısına. 

Netice, işte buyrun fanatiğinizi seçin. Hangisi ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder