16 Aralık 2015 Çarşamba

Hobiden para kazanmak ! Olmalı mı ?

Hobi ille de para kazanılmak hedefi ile yapılan bir uğraş değildir. Adı zaten hobi. Ha tabi bir şekilde hobi tadını kaçırmadan para da kazanabiliniyor ise ne mutlu becerebilene. Fakat olay profesyonel fotoğrafçılığa dönüşür ise bu işi ciddi anlamda sevmelisiniz ki yapabilin yada iyi parası olduğu için yapılabilir ki bu işten iyi para kazanan profesyonel de çok çok azdır. Öyle mahalle aralarındaki vesikalık fotocular da mesela sözlük tanımı olarak profesyonel diye anılır ama onların kazancı hiç de böyle bu işin maddi geliri sebebi ile keyif ile yapılacak seviyelerde değildir.

Ben özellikle profesyonel alanda birşeyler yapmaktan kaçındım. Her yapabildiği yada yapmayı öğreneceği şeyin ilerisinde bir banknot hayal eden, hedefi o olan birisi olmayı hiç istemedim hayatımda. İşin vardır, geçimini, ihtiyaçlarını karşılamak için yapıyorsundur. Hobin vardır az-çok bütçene göre hobin ile ilgilenirsin ve bunu keyif aldığın için yapıyorsundur. Keyif alamıyor musun, öyle ise artık o hobi sana göre değildir. Fotoğraf çekmek de bir bakıma çok kolay ama bir bakıma da çok zor bir iş veya hobidir. Kolay kısmı orta karar bilgi ve bilgi edinebilme becerisine sahip birisinin sadece bugün kolaylıkla ulaşabildiği çekilmiş fotoların exif bilgilerine bakması ile çekilmiş fotolar üzerinden bir nevi kopya çekerek benzer ve hatta aynı yerleri fotolayarak tecrübe edinerek öğrenmesi yolu. Yine internet kaynaklarından gerek video ve gerekse sitelerdeki derslerden öğrenme yolu ile meraklısı için hızla öğrenilebilecek bir şey. Bunun yanı sıra bilgi edindikçe göreceğiniz gibi maddi olarak masraflı olduğu kadar sırf para ile de elde edemeyeceğiniz çekim detayları ve teknikleri de olması nedeni ile zordur ayrıca.

Benim gördüğüm kadarı ile fotoğraf çekmek çekenler tarafından da bilmeyerek belki de çok abartılan bir şey !.. O ise bir çoğu bilerek, belki bir kısmı yeni hevesli olması sebebi ile bilmeyerek abarttıklarının da farkındadır. Ne bileyim işte 500px'e foto yükleyip de ortamda ötekilerin fotolarını beğenip veya gruplaşarak birbirlerinin fotolarını beğenip yüksek puan almalar gibi [:D] kendi kendini tatmin çabaları... Forumlarda ürün modeline ait başlıklarda bir sürü foto paylaşıp harika şeyler yaptım inanışları !.. O ise fotoğraf tüketimi en hızlı "şey"lerden birisidir. Bakarsın bir an, en uzun süre baktığınız fotoğrafa kaç saniye baktınız ? Bir düşünün... En çok beğendiğiniz fotoğrafa kaç saniye baktınız peki, bunu da düşünün ? Peki başka sanat dallarında durum nasıl oluyor ? Mesela bir kitap ama örnekteki gibi iyi bir eseri düşünün. Kaç kişi okumuş, size kattıkları vs. Bir müzik parçası, 3-4 dakika ama kaç kere dinlediniz ? Kaç yıl önce dinlediniz ve hala aklınızda. Daha dün baktığınız "Be ne şahane fotoğraf" dediklerinizden kaçının eser sahibinin adını anımsıyorsunuz ? Peki yıllar önce okuduğunuz kitapların, müzik parçalarının eser sahiplerini anımsıyorsunuz ?

Beğeni ile yaptığın ve yapacağın her şeyden maddi bir çıkar düşünmek arasında bence müthiş fark var. İnsan iyiliği de en iyisinden Allah katında beğenilmesini umduğu bir amaçla yapar.(yapabilir) + (Ne yazık ki büyük bir çoğunluk için iyilik yapmak iç huzur, çevrenin güzelliği ve dolayısı ile kendisinin daha güzel bir yaşam alanına sahip olması gibi bir düşünce ile yapılmaz). Fakat bir iyiliği "Lan dur şuna/şunlara iyilik yapayım da ileride çok güzel cebim dolar" ile benzeşebilecek şey midir beğenilmek beklentisi ile maddi gelir beklentisi ?!

Hobi "maddi bir beklenti içinde olmamalı" diyorum. Bunu da katiyen olmamalı demiyorum ki bakınız "Yapabilen var ise ne mutlu ona" diye de belirtmişim.

Sanatçının temel hedefi para kazanmak olamaz ki , öyle olur ise önce kendisine samimi değildir sonra da topluma ki bu da kendisini belli eder... ama elbette ki profesyonel olarak bundan başka yapabildiği yok ise aç kalmamak için, sanatını devam ettirebilmek için maddi gelirini de düşünmek zorunda kalır. Çok gördük, nice albüm çıkaran müzisyen, virtüöz, solist vb. bir süre sonra müzik şirketi kurdu. Başka alanlarda işlere girdiler falan. O da ayrı bir konu. "Hobi" hakkında konuşuyorduk yani "fotoğraf sanatçısı" nın durumunu konuşmuyorduk...

Çevremde 2 ressam, 3 heykeltraş sanatçı tanıdığım var. Bunlardan iki tanesinin profesyonel olarak sanatı işi, yani ekmeğini kazandığı alan. Diğerleri için halen hobi tadında. Bu kişilerden 4 tanesi sanat eğitimi almış, bir tanesi kendi çabaları ile resim yapmayı öğrenmiş. Bakıyorum bu kendi çabası ile öğrenen kişide bir böyle ille de resimlerimi satacağım, para kazanacağım hırsı var ! Baya bu konuda hırslı !.. Diğerleri ise eserlerini "şunu yapar isem malı götürürüm" düşüncesi ile yapmıyorlar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder