28 Aralık 2012 Cuma

Makinam niye böyle (bulanık, titrek) çekiyor ?

Makinanın hareketi net yakalayamadığına dair konuşulan duruma açıklık getirmesi amacı ile aşağıdaki bilgileri makinayı kullanan yada almak isteyenlerin aklında oluşabilecek soru işaretlerine açıklama getirmesi amacı ile paylaşıyim dedim. Sorumlu gazetecilik anlayışı yani
-
Çekeceğiniz bir fotoğraftaki konu içerisinde hareket eden obje(ler) olması bu fotoğrafın net yada bulanık çıkmasında makinanızın IS(Titreşim özelliğinin mükemmel yada kötü olması ile hiçbir bağlantısı yoktur). IS (Titreşim azaltma) özelliği makinanın kendisinde fotoğrafı çeken kişinin makinayı tutarken ve deklanşöre basarken yaptığı-oluşan titreşimi azaltmak için çalışan bir sistemdir. Yoksa gidip çektiğiniz karede ayrı yönlere hareket halinde olan 2,3,5 kuşun hareketlerini algılayıp onları havada dondurup çekmek gibi bir amacı ve mantığı yoktur. Bir de bunun fiziksel ve resmi açıklamalarına bakalım. İnceleme siteleri bazen makinaların IS (Titreşim azaltma) sistemlerini test ediyorlar. Titreşim azaltma sistemini test etmenin, ne denli başarılı çalıştığını göstermenin yolu da düşük enstantane (perde hızı) ile çekim yapmak. Aşağıda konumuzdaki makinanın ve Canon G1-X model nolu makinanın titreşim engelleme sistemleri test edilişini görebilirsiniz. Canon G1-X - Sensör boyutu : 1.5" (18.7 x 14 mm) ve bizim Canon Sx150IS'in ise 1/2.3" (6.17 x 4.55 mm) yani nerede ise 3 katı büyük sensöre sahip bir makina G1-X ve fiyatı 1700 - 1900 TL aralığında ( http://www.akakce.com/dijital-fotograf-makinasi/en-ucuz-canon-powershot-g1-x-fiyati,747016.html )
Mesela şurada ( http://www.photographyblog.com/reviews/canon_powershot_sx150_is_review/image_quality/) inceleme aşamasında makinanın IS (sarsıntı engelleme) özelliği test edilmiş. 1/5 perde hızı ile çekilmiş ki çok büyük fark yok 1/10 ile sizin çektiğiniz fotoğrafa oranla. Fakat buradaki fark makinanın karşısına geçiş el sallanmaması. Burada makinayı elinde sağlam tutup karşıdaki bir bölgeyi fotoğraflıyor ve bu haldeki sonucu gösteriyor. Göreceğiniz üzere IS sistemi gayet başarılı çalışıyor. IS off (kapalı iken) ve IS on(açık iken) çekilen fotoğraflardaki titreşimden oluşan bulanıklığın ne denli azaldığını görebilirsiniz. Kaldı ki bu testte makina zorlanmış, siz eğer 1/5 değil de 1/40,1/50 gibi perde hızları ile çekerseniz bu titreşimden oluşan bulanıklık hemen hemen yok olacaktır. Şunu da unutmayalım, zum oranı arttıkça enstantane hızınızın da artması gerekir titreşimin en aza inmesi için. Çünki şöyle basit bir mantığı var, elinizde yere yatay ne kadar uzun bir çubuk tutarsanız çubuğun ucundaki hareket de o denli çok olmaz mı ? Siz de zum yapınca lensiniz ileriye doğru gittiğine göre !..

-
Bir diğer makinada durum ne, bakalım ( http://www.photographyblog.com/reviews/canon_powershot_g1_x_review/image_quality/ )

-
Başka bir örneğe bakalım...
Burada makina ne yapsın ? ! Hızlı hareket olan sahnelerde net fotoğraflayabilmek için perde hızı (enstantane) yüksek olmalı. Yürüyen birisi için 1/160, 1/200, daha hızlı hareket halindeki durumlarda 1/1000 ile falan çekmeli ki fotoğraf net olsun. Bu örnekte fotoğraf makinasının ve titreşim engellemenin yapabileceği hiçbir şey yok. Eğer makina ve lens izin veriyor ise kullanıcının yapması gereken doğru ayarlar var. Yüksek perde hızı için diyafram açmalı (1.8 bir lens ise mesela F1.8'de yapmalı çekimi) , yine de perde hızı yetersiz ise ISO'yu yükseltmeli net bir kare için.





Dikkat edecek olursanız yolun ortasındaki adamın hareketini bu perde hızı ile makina donduramamış-net yakalayamamış, geriden gelen sol ayağında ve elindeki torbada hareket daha hızlı olduğundan bulanıklık daha belirgin. Yani olay makinanın kusuru değil, ortam şartlarına uygun fotoğraf çekmektedir.
NOT: d-slr'larda önemli bir avantajınız olur o da yüksek ISO'larda kompaktlara göre çok daha temiz (az kumlanmalı) fotoğraflar verirler. Bu sebeple de yetersiz ışık olan bir ortamda çekeceğiniz fotoğrafı 1/10, 1/60 ile çekmek yerine ISO'yu artırarak 1/100 ile çekip hareketi dondurup daha net fotoğraflar çekebilmenizi mümkün kılarsınız. Bu durum Canon sx150 IS'e özel bir sorun değildir. Canon Sx150 ile 400 ISO'dan sonra çekeceğiniz fotoğraflar açıkcası iyi sonuç vermez, çünki sensörümüz ufacık makinamızda. Fakat buna rağmen yine de yüksek ISOda fotoğraf çektiğimizde bir şansımız var, makina megapixel çılgını, bu yönden kaslı ! N'apıcaz ? Yüksek ISO'da çektiğimiz fotoğrafımızı eğer baskı istiyorsak 3 megapixele, internette paylaşacaksak 1920x1080=2 mp. (fazlasıyla yeterli) yada 1280x960 pixele ufaltacağız ve yüksek ISO'dan dolayı oluşan kumlanma mümkün olduğunca az görünecek !.. Bu ufak hileyi günümüzde fotoğraf makinası üreticileri kendi resmi ürün sayfalarında bile yapıyorlar.

Eğitim (şart) :
http://www.bascek.com/2794/enstantane-nedir-fotografi-nasil-etkiler/
Bu başlıktaki bir fotoğraf

Ne ile çekilmiş ? Makinaya dikkatinizi itmek istiyorum !.. Enstantane: 1/4 Ekipman: Canon EOS 5D, Canon EF 70-200/4 L IS USM EXIF:f/4, 1/4, ISO400

Burayı da okuyun : http://www.turknikon.com/enstantane-nedir-ve-fotografi-nasil-etkiler-183
Hatta şu fotoğraf Nikon D90 , 800 ISO ve 1/20 ile çekilmiş, 1/10 da değil yani ! Bakın sonuca ?

Örnek fotoğraflara bakın (makina nikon d90 bu arada) !
-
Netice ve özet olarak IS sistemi fotoğrafını çekeceğiniz çerçeve içindeki objelerin hareketini dondurmaktan sorumlu değildir. Düşük enstantane (perde hızı) fotoğrafa hareketi alır ve hareket halindeki obje bulanık çıkar. Nette enstantane ile ilgili bir sürü konu bulabilirsiniz. Derler ki yürüyen insanları net yakalayabilmek için 1/60 yeter. Tabi zumsuz, yukarıda demiştik eğer zum yapıyorsanız enstantane hızınızı da artırmalısınız. Fakat ben 1/80 ile de bazı fotoğraflarda yürüyen veya hareket eden insanları net yakalayamadığını gördüm. Tripod'un da böyle bir sahnede çerçeveye giren hareketli objelerin hareketini dondurmak konusunda zerre olumlu etkisi yoktur. Tripod ancak makinanın titreşim engelleme sistemine ihtiyaç gerektirmez. Çünki makinayı sabitliyorsunuz ! Şöyle de bir çok başka konudan örnek vereyim. Hareket eden "şey" nasıl yakalanır ? Mesela Çita bir Antilobu nasıl yakalıyor ? Ondan hızlı hareket ederek, öyle değil mi ? Trafikte arabaları düşünelim, otobanda 120 km/h ile giderken önümüzdeki araba ile hızımız aynı iken onun ile bizim aramızdaki hareket sıfır değil mi ? O durumda o arabayı fotoğraflasanız net çıkar, fakat yolda duran birisi sizin arabanızı fotoğraflasa çok zordur net yakalaması. İşte bu fiziksel Dünya kuralları sebebi ile de makinayı ne kadar iyi sarsmadan tutsanız da, tripoda da bağlasanız çekeceğiniz karedeki hareket eden objenin hareketini dondurmanız o derece aksi yönde zordur. Yukarıdaki hayvanlar alemi ve trafik belgesellerinden edindiğimiz fizik kuralları gereği ya makinayı alıp hareket eden şey ile aynı hız ve yönde hareket edeceksiniz fotoğrafı çekerken yada perde hızı(enstantane) yükseltip hareketi en küçük zaman dilimi içinde donmuş olarak yakalayacaksınız.
-
Örnekler :

Kimin doğum günü ise, ortada bir köpek var ama şekli-şemali kaymış. Oysa diğerleri, pasta, mum alevleri ne güzel net. Hareket edeni yakalayamamış çünki enstantane hızı düşük.


Bir doğum gününde daha beraberiz. Doğum günü kutlu olan mutlu hanımefendinin sağ eli ! Abla kıpraşmasana, o el ne öyle ? Ne oldu salladın da ? 1/10 perde hızı, ISO 200, makina Olympus E-30

Hareketli ama net flaşsız çekilmiş bir fotoğraf aradım ama bulamadım 10 dakikalık flickr seyahatimde. Nasıl mümkün olmuşa dair örnek olması açısından iyi olacaktı. Fakat oluru yukarıda dediğim gibi yüksek ISO. Ortamda yeterli aydınlatma yok ise, flaş kullanmak istemiyorsak(ortamın doğal görünümünü bozmamak için vs.) o fotoğrafı net çekmenin tek çaresi yüksek ISO ile kazanacağımız yüksek perde hızı. Bunun başka mümkünü yok. Canon Sx 150 IS'in sensörü ile de bu iş zor.

27 Aralık 2012 Perşembe

Amazing Interactive Tour Of Everest ! You can try FREE !



The most intrepid mountaineers haven't seen Mt. Everest quite like this. To showcase the majestic mountain, David Breashears of GlacierWorks has created a massive, zoomable image called a "gigapan," consisting of over one billion pixels


Here's how it works:



See those little green squares? Those are hot spots. Click one, and you'll zoom into that location. The square that's second up from the bottom, toward the left, for example: That will take you to a little village of tents — Everest base camp. Click on the tent, and you can go in. You'll see a photo exhibit that was mounted by Breashears there. And then, click on one of the photos, and you'll head back out to the mountain.

Olympus BioScapes 2012 Winners Gallery

Thumbnail images of the Olympus BioScapes 2012 winners and honorable mentions are displayed in this gallery. In order to view a larger version of the images (or to play videos), please click on the individual thumbnails.

2012 Winning Entries


1st Place
Ralph Grimm

2nd Place
Arlene Wechezak

3rd Place
Igor Siwanowicz

4th Place
Christian Sardet and
Sharif Mirshak

5th Place
Rogelio Moreno Gill

6th Place
James Nicholson

7th Place
Christian Klämbt and
Imke Schmidt

8th Place
Edwin Lee

9th Place
Sahar Khodaverdi

10th Place
Charles Krebs

15 Ekim 2012 Pazartesi

Fotoğraftan kesit almak (Crop)

Fotoğraftan kesit almayı çok kişi bilmiyor, yapmıyor. Aslında uygun ölçüde kesit alınca gerçekten sonuçlar çok daha güzel olabiliyor.
Çok iyi bir örnek değil ama olayın ne olduğu konusunda bilgi vermek adına iyi bir örnek olduğunu düşündüğüm bir uygulama ekran görüntüsünü sizlerle paylaşmak istiyorum.
-
http://imageshack.us/a/img138/5306/benimornekkesmecrop.jpg

14 Ekim 2012 Pazar

Halen sensör boyutu = fotoğraf kalitesi !..

Ne kadar büyük o kadar iyi !.. Evet, teknoloji ilerledikçe aradaki fark da korunuyor. Halen 1/2.3" veya 1/1.7" sensörlere karşı 4/3, APS-C ve üzeri sensörler çok farkla başarılılar. Tabi bu durum fiyatlarada yansıyor(du!!!). Şimdi göstereceğim üzere eğer sizin için "fotoğraf kalitesi" bazı diğer tercih sebeplerinin önüne geçebiliyor ise (ki en başta taşınabilirlik) daha ucuza çok daha iyisini almanız bugün artık mümkün !.. Nasıl mı ? Şöyle, önce makinaların verdikleri sonuçlara bakalım...

ISO 400'de karşılaştırmadır !


TIKLAYIN BAKIN / Canon S100 - Olympus pen e-pm1 - Canon G12 - Nikon P7100 - Diğer ISO'larda da karşılaştırmak için veya farklı makinalarla karşılaştırmak için kullanabilirsiniz bu linki.
 
Şimdi de fiyatlarına bakalım bir fiyat sorgulama sitesinden...
 
http://www.cimri.com/arama/?q=nikon+p7100 (1300 TL diyelim biz)
 
http://www.cimri.com/canon-powershot-s100-dijital-fotograf-makinesi (1100 TL diyelim biz)
 
http://www.cimri.com/canon-powershot-g12-100mp-dijital-fotograf-makinesi (1150 TL diyelim buna da)
ve
http://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=6851 (Kampanya fiyatı 900, normal fiyatı 1000 TL )
- - - - - -
Şimdi size 1100 liraya bir makina satıyorlar ve üzerinde ISO 6400, hatta 12.800 yazıyorlar ama bunlar yukarıda da görebileceğiniz üzere ISO 400'de bile acıklı sahneler sergiliyorlar. Olympus pen e-pm1 ise bu acıklı sahneyi ISO 1600 ve üzerinde sargiliyor. Aynı paraya hem daha iyi fotoğraf kalitesi hem daha yüksek ISO başarımı olan bir makina, diğer artıları değiştirilebilir lensi olması, eksisi bir S100 kadar ufak olmaması ama G12, P7100 ile de abat olarak çok farklı değiller.

Microsoft Image Composite Editor (Şahane bir panorama programı)

Fotoğraf makinanızın panorama moduna bağımlı olmadan kendi panoramanızı yapmak istediğinizde veya makinanızda panorama özelliği yok ise, makinanız panorama modunda çektiğiniz fotoğrafları birleştirmiyor ise bu son derece basit ve detaylı program ücretsiz olarak 32 ve 64 bit olarak hizmetinize sunulmuş !..
 
Resmi adresi :
http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/groups/ivm/ice/

Neden d-slr like (yani zumu abartılmış compact)

Fotoğraf makinası alırken tercih meselesine bir de şöyle bakalım...
Profesyonel tabiri bence çok gelişi güzel kullanılıyor. Biraz merakı olan, Canon 550D ile profesyonelliğin gerektirdiği durumda olmaksızın makinayı verimli kullanabilmesi için internetten gereken bilgiyi edinir ve kullanır. Ayrıca Canon 550D'niz var ise her türlü yatırım yapabilirsiniz. Lensinden, filtresinden, gerekirse harici flaşı v.s. Yani bugün 550D sahibi iseniz size fotoğrafçılık adına gidilebilecek, yürünebilecek, kendinizi geliştirebilecek epey bir imkan ve uzun bir gelecek sunar. Diğer yandan "sony cybershot hx100v" olsun veya diğer d-slr like (FujiFilm HS30) makinalardan biri olsun; aldığınız an elinizdeki makinadan ilerisine sizi götüremeyecek bir makineye sahip oldunuz demektir. Yani ? Fotoğraf olayı sizin için zevkli bir hobi ise bu makinalar bir gün gelecek size yetmeyecektir. Profesyonel olmakla hiç alakası yok yani. Burada olay kişinin çektiği fotoğrafa baktığında görebileceği detay ile alakalı. 550D profesyonel makina diyerek uzağına koyan bence kendini fotoğrafa olan ilgisinden geriye de koyuyordur. Elbette ki tercih ve bütçe meselesi de bunda önemli, gizli yada aleni etken oluyordur. Giriş için tabiri de acayip bence. Neye giriyorsun ? Fotoğraf dünyasına giriyorsan eğer imkanın var ise neden sana bu konudaki her şeyi sunan bir makinayı alıp girmiyorsun da, seni sınırlayıp kısıtlayan makina ile girip konuya dar pencereden bakmak zorunda bırakıyorsun kendini ? Belki hani fark eder de d-slr'a geçecek olursan da bu sefer misal "sony cybershot hx100v" e verdiğin para ve onunla kendini kısıtladığın süreci nasıl geri kazanacaksın ?

Bir de hurafeler dolaşır. Derler ki d-slr alınca manzara için ayrı, portre için ayrı, makro için ayrı lens alman gerekir ve hepsinin fiyatı+ağırlığı 3-5 bini bulur(ortalama). Herşeyi kötü çeken bir fotoğraf makinanız mı olsun istersiniz, yoksa manzara+portre ve biraz da makromsu fotoğrafları çok daha iyi çeken bir makina mı ? D-slr'lar makul fiyatlı kit lensleri ile
manzara+portre ve biraz da makromsu fotoğraflar çekmenize olanak verirler. Eğer fotoğrafçılık konusunda özel bir ilgi alanınız yok ise fotoğrafçılık konusunda kendinizi ileriye taşımak adına kit lensi ile bir d-slr sizi epey bir süre götürebilir. Buna en güzel örnek şu linkte ( http://forum.donanimhaber.com/m_58072200/mpage_1/f_/key_//tm.htm#58072200 ) göreceğiniz fotoğraflar olacaktır.

-
1200-1500 lira bir d-slr like'a verilir mi ? Görsel olarak şu örneklere bakın cevabı siz kendinize söyleyin !


Tam boy görüntülemek için TIKLAYIN - Fujifilm HS10 vs Canon SX130 vs Nikon L120

16 Mayıs 2012 Çarşamba

Bu öyle güzel ve sonsuz hobi ki eğer yakalanırsanız geçmiş olsun !..